Πυρηνική Ενέργεια: «Όχι ευχαριστώ ή μήπως ναι»;
Shutterstock
Shutterstock

Πυρηνική Ενέργεια: «Όχι ευχαριστώ ή μήπως ναι»;

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βελτίωσαν την ποιότητα του περιβάλλοντος με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνεπάγεται η καύση υδρογονανθράκων, έχουν ωστόσο πολύ δρόμο μέχρι να αποτελέσουν μονάδες βάσης για τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρισμού.

Οι απαιτήσεις σε αναβάθμιση ή/και αλλαγή των υφιστάμενων δικτύων στις υποδομές θα χρειαστούν πολλά χρόνια - και χρήματα - για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μεταφοράς ρεύματος καθώς οι ΑΠΕ έχουν από τη φύση τους δυσκολίες στην απρόσκοπτη παροχή ρεύματος. Η τεχνολογία δε της αποθήκευσης δείχνει να έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. 

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε αλλαγή του τρόπου σκέψης για την παραγωγή ρεύματος με πυρηνική ενέργεια. Για έναν Ευρωπαίο το άκουσμα ακόμα δημιουργεί συνειρμούς με το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1987 και πόσο άσχημα μπορεί να πάει η υπόθεση αυτή. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στις ΗΠΑ.

Τα γεγονότα του Τέξας με την αδυναμία παροχής ρεύματος το χειμώνα του 2021 έχουν οδηγήσει σε μεταστροφή της κοινής γνώμης η οποία εμφανίζεται θετική σε ποσοστό 57% στη δημιουργία μονάδων Πυρηνικής ενέργειας έναντι 43% το 2020. Μεγάλες εταιρείες, επενδυτές και το ίδιο το κράτος υποστηρίζουν πλέον τις επενδύσεις σε μονάδες πυρηνικής ενέργειας. Το 1994 λειτουργούσαν 112 πυρηνικοί σταθμοί ενέργειας στις ΗΠΑ και παρήγαγαν το 18,6% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτροδοτώντας 72 εκατομμύρια σπίτια.

Από το 2012 μέχρι το 2021 11 μονάδες έκλεισαν ο αριθμός των εν λειτουργία σταθμών μειώθηκε σε 93 καθώς η αυξημένη χρήση του φυσικού αερίου με την επάρκεια που δημιουργήθηκε από την εξόρυξη και την υγροποίηση του πίεσε σε χαμηλά επίπεδα τις ταρίφες στην αγορά ενέργειας καθιστώντας ασύμφορη την παραγωγή με τις περισσότερες μονάδες να πουλούν ενέργεια κάτω από το νεκρό σημείο. 

Ωστόσο, ενώ από το 2021 έως το 2025 ήταν προγραμματισμένο το κλείσιμο άλλων έξι μονάδων η κίνηση αυτή ανεστάλη με τη συνδρομή ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Μάλιστα, η απελθούσα κυβέρνηση των Δημοκρατικών έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας ως το 2050 με τη δημιουργία νέων μονάδων ή αναβάθμιση παροπλισμένων σταθμών καθώς ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία μιας νέα μονάδας μπορεί να φθάσει έως και μία δεκαετία.

Παράλληλα με τις φορολογικές επιδοτήσεις που δόθηκαν στις ΗΠΑ για ΑΠΕ το σχετικό νομοσχέδιο (Inflation Reduction Act) προβλέπει επιδοτήσεις και για πυρηνικούς σταθμούς μειώνοντας το κόστος δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας. Εκτός ΗΠΑ λειτουργούν 347 πυρηνικοί σταθμοί σε 31 χώρες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 56 εργοστάσια που καλύπτουν το 70% των αναγκών της χώρες. Στην ίδια θέση βρίσκεται και η Κίνα έχοντας 30 μονάδες σε φάση κατασκευής ενώ και η Ν. Κορέα έχει επιταχύνει το βηματισμό της προς την πυρηνική ενέργεια έχοντας βάλει στόχο το 32% των αναγκών το 2030 να καλύπτεται από πυρηνικά καύσιμα. 

Οι λόγοι για τους οποίους η πυρηνική ενέργεια επανήλθε στο προσκήνιο έχουν να κάνουν αφενός με το ότι η λειτουργία τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου αφετέρου η συνεχόμενη ζήτηση σε ενέργεια από τη ραγδαία εξάπλωση των data centers. Επιπλέον τα πυρηνικά εργοστάσια δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες για την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος και έχουν άμεση ανταπόκριση στις αιχμές ζήτησης του δικτύου. 

Ποιες εταιρίες κάνουν αυτή τη δουλειά στις ΗΠΑ; Constellation Energy, Vistra, Duke Energy είναι κάποιες από αυτές οι οποίες είναι και εισηγμένες στο Nasdaq. Μάλιστα η Vistra είναι φέτος δεύτερη σε απόδοση στον S&P-500 με κέρδη 107% από την αρχή του χρόνου ενώ η Constellation Energy ακολουθεί με 60%. Not bad, not terrible που θα έλεγαν και στο Τσερνόμπιλ. 

Διαβάστε Περισσότερα