Παγωμένη η διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου: Επιμένει η Κομισιόν για λύση εντός Ιουλίου
Shutterstock
Shutterstock

Παγωμένη η διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου: Επιμένει η Κομισιόν για λύση εντός Ιουλίου

Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ακόμη μία τηλεδιάσκεψη για την προώθηση του μεγάλου διακρατικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και πάλι η καθυστερημένη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), που αφορά τον καθορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου για το 2025, ειδικά για το κυπριακό σκέλος. Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕΚ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να καθορίσει ποσό 25 εκατ. ευρώ, δεν σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της επίσημης ρυθμιστικής απόφασης, γεγονός που διατηρεί σε εκκρεμότητα την ομαλή χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιδιώκει με κάθε τρόπο την άρση των εμποδίων, κάλεσε σε νέα τηλεδιάσκεψη στις 23 Ιουλίου, με σκοπό την οριστικοποίηση των βασικών αρχών της απόφασης που καλείται να λάβει η ΡΑΕΚ. Στη διαδικασία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΑΕΥ, οι οποίοι θα επιστρέψουν μπροστά στις οθόνες τους την Τετάρτη 23 Ιουλίου για μια ακόμη προσπάθεια συνεννόησης.

Αναζητείται συμφωνία για τα 25 εκατ. ευρώ

Κατά την τελευταία συνάντηση, η ΡΑΕΚ επιβεβαίωσε ότι το κυπριακό σκέλος του έργου θα αποφέρει ρυθμιζόμενο έσοδο ύψους 25 εκατ. ευρώ για το 2025.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει στον «αέρα» είναι η επίσημη ρυθμιστική απόφαση που θα επικυρώσει το εν λόγω ποσό και θα επιτρέψει την καταβολή του.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη απόφαση για το ελληνικό σκέλος έχει ήδη εκδοθεί από τη ΡΑΑΕΥ και προσδιορίζει το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ σε 7,1 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Μανουσάκης: «Απαιτείται σταθερότητα για να συνεχιστούν οι επενδύσεις»

Στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου.

Όπως είπε, ο ΑΔΜΗΕ έχει επενδύσει ήδη ίδια κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ στο έργο και «για να συνεχιστεί η επένδυση, απαιτείται σταθερότητα και ασφάλεια στους ρυθμιστικούς κανόνες».

Ο κ. Μανουσάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη γαλλική εταιρεία Nexans, υπεύθυνη για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου, η οποία σε πρόσφατη επιστολή της ξεκαθάρισε ότι οι προκαταβολές που έχει λάβει επαρκούν μόνο μέχρι τον Αύγουστο και ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τις εργασίες χωρίς περαιτέρω πληρωμές.

Αν και απέφυγε να τοποθετηθεί εκ μέρους της εταιρείας, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε ότι η σχέση με τη Nexans είναι μακρόχρονη και βασίζεται στην εμπιστοσύνη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόοδο του έργου.

Στο πλευρό του έργου και η ελληνική κυβέρνηση

Την πολιτική στήριξη της Αθήνας στο έργο επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο οποίος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τη Λευκωσία.

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να κλείσει το ζήτημα εντός Ιουλίου, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως τα 25 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπεται για το 2025.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη στις 23 Ιουλίου θεωρείται κρίσιμη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αποφασισμένη να πιέσει για λύση. Με το έργο να χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, κάθε νέα καθυστέρηση φέρνει εγγύτερα τον κίνδυνο παγώματος της κατασκευής και απώλειας επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η έκβαση των επόμενων ημερών θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη ενός έργου που φιλοδοξεί να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής — εφόσον ξεπεραστούν οι ρυθμιστικοί σκοπέλοι που ακόμη φρενάρουν την πορεία του.