Επίσημη πρώτη για το βιομεθάνιο - Μέσα στο έτος η εμπορική λειτουργία της πρώτης μονάδας
ΔΕΠΑ Εμπορίας

Επίσημη πρώτη για το βιομεθάνιο - Μέσα στο έτος η εμπορική λειτουργία της πρώτης μονάδας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η πρώτη μονάδα παραγωγής βιομεθανίου στη χώρα από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με την εμπορική της λειτουργία της να αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, η κατασκευή της μονάδας ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο ενώ έχουν γίνει οι διασυνδέσεις μεταξύ της μονάδας βιοαερίου και του συμπιεστή του παραγόμενου βιομεθανίου όπως επίσης και οι απαραίτητες δοκιμές. 

Παράλληλα, παρήχθησαν οι πρώτες ποσότητες βιομεθανίου (άνω του 97% σε μεθάνιο) οι οποίες επεστράφησαν στη μονάδα βιοαερίου. Η μονάδα, μετά τη λήψη της έγκρισης λειτουργίας της, θα μπορεί να παράγει από 10 GWh/ βιομεθάνιο ανά έτος με δυνατότητα επέκτασης έως 20 GWh/έτος.

Καθαρή και οικονομική εναλλακτική λύση για τις μεταφορές

Το βιομεθάνιο σύμφωνα με τη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα συμπιέζεται σε bio-CNG και θα μεταφέρεται στα πρατήρια Fisikon της ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να χρησιμοποιείται ως καύσιμο οχημάτων, προσφέροντας μια καθαρή και οικονομική εναλλακτική λύση για τις μεταφορές. Την ίδια στιγμή, θα είναι διαθέσιμο σε απομακρυσμένους από το δίκτυο φυσικού αερίου καταναλωτές ή για έγχυση στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρεί κλειδί στην προσπάθεια απανθρακοποίησης, την παραγωγή ανανέωσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο, είτε για απευθείας χρήση σε αέρια μορφή, είτε ως bio-CNG, είτε και ως bio-LNG. Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσανατολίζεται και στην αξιοποίηση του παραγόμενου βιογενούς CO2 και διερευνά διάφορες εφαρμογές.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου πιλοτικού έργου αποτελεί σημαντική εξέλιξη αλλά και αναγκαιότητα για να αξιοποιήσουμε τις νέες μορφές «πράσινης» ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης των εθνικών ενεργειακών στόχων αλλά και των αντίστοιχων περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν αναμονή του νομοσχεδίου

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 80 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 119,5 MWe και ενέργεια καυσίμου περίπου 1,4 TWh/χρόνο ενώ δεν υφίσταται παραγωγή βιομεθανίου. Από τους υφιστάμενους σταθμούς βιοαερίου, εκτιμάται ότι οι 38 που γειτνιάζουν με τα δίκτυα φυσικού αερίου, μπορούν να μετατραπούν σχετικά γρήγορα σε παραγωγή βιομεθανίου με παραγωγή περίπου 0,9 TWh/χρόνο.

Ωστόσο, η αρχή για την προώθηση της παραγωγής βιομεθάνιου έγινε με το νομοσχέδιο που σήμερα αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μια σειρά από προκλήσεις για τον κλάδο, βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως το κρίσιμο ζήτημα της πρώτης ύλης, η εξεύρεση της οποίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει αναθέσει μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, στην οποία περιλαμβάνεται και η εναερόβια χώνευση. Στη συνέχεια, έπεται σχετική πρόταση της Αρχής προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε κυρίως τα αγροτικά απόβλητα, αλλά και μέρος των οργανικών που περιέχονται στα οικιακά απορρίμματα να μην καταλήγουν σε χωματερές ή στο περιβάλλον δημιουργώντας εστίες μόλυνσης ή και πυρκαγιάς, αλλά να αξιοποιούνται.