ΕΕ: Στο «μπλοκ» υπέρ της προώθησης των ΑΠΕ η Ελλάδα
Shutterstock
Shutterstock

ΕΕ: Στο «μπλοκ» υπέρ της προώθησης των ΑΠΕ η Ελλάδα

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξαν τη Δευτέρα τις διαφορές τους όσον αφορά στην πολιτική για την πυρηνική ενέργεια, με ένα «μπλοκ» υπό την ηγεσία της Γαλλίας να προωθεί την τεχνολογία και ένα άλλο, υπό την ηγεσία της Αυστρίας και της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να πιέζει να δοθεί προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι διαφωνίες μεταξύ των 27 κρατών σχετικά με την πυρηνική ενέργεια έχουν παίξει όλο και πιο ανατρεπτικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, καθυστερώντας τη χάραξη πολιτικής, καθώς οι χώρες διαφωνούσαν για το αν θα πρέπει να προωθήσουν την πυρηνική ενέργεια για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές CO2.

Ενόψει της συνάντησης των υπουργών ενέργειας των χωρών της ΕΕ τη Δευτέρα, δύο αντίπαλες παρατάξεις υπουργών συναντήθηκαν για να καταστρώσουν στρατηγική για το πώς θα υποστηρίξουν την ενεργειακή τεχνολογία που προτιμούν.

Μια ομάδα 13 χωρών της ΕΕ, υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με επικεφαλής τη Γαλλία, ζήτησε ισχυρότερες πολιτικές της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια και δήλωσε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις με τις Βρυξέλλες για την αναγνώριση της σημασίας της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα πρέπει τώρα να μετατραπούν σε συγκεκριμένα έργα και χρηματοδότηση.

Τη δήλωση υπέγραψαν η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία. Η Ιταλία συμμετείχε στη συνάντηση υπέρ των πυρηνικών, αλλά δεν υπέγραψε τη δήλωση.

Στον αντίποδα, η Αυστρία, η Γερμανία και η χώρα μας ηγήθηκαν μιας έκκλησης 13 χωρών να απαιτήσουν από τις Βρυξέλλες να προωθήσουν τις ΑΠΕ.

Η δήλωση δεν αναφερόταν ευθέως στην πυρηνική ενέργεια, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι στόχος ήταν να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της ατομικής ενέργειας.

«Η χρηματοδότηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες όπου υπάρχουν κοινοί στόχοι», ανέφερε η δήλωση.

Η δήλωση υπογράφηκε από τη Δανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η Γαλλία, η οποία αντλεί περίπου το 70% της ενέργειάς της από πυρηνική ενέργεια, είναι ο κύριος υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Στους συμμάχους της Γαλλίας περιλαμβάνονται ορισμένες φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες ή σχεδιάζουν να τους κατασκευάσουν για να απεξαρτήσουν τις οικονομίες τους από τον εξαιρετικά ρυπογόνο άνθρακα.