Πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους για το εμβληματικό έργο αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά Κοζάνης πήρε η ΔΕΗ από το υπουργείο Ενέργειας με το mega project να μπαίνει στην τελική ευθεία.
Το νέο έργο, εγκατεστημένης ισχύος 148 MW, εντάσσεται στις υποδομές για την αποθήκευση καθαρής ενέργειας, ευθυγραμμισμένο πλήρως με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται ότι θα δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας.
Το εμβληματικό έργο αφορά σε μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), σήραγγα προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποχέτευση επιφανειακών και υπόγειων απορροών και γραμμή διασύνδεσης. Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ γίνεται μέσω νέου υποσταθμού 33/400kV του ΑΗΣ Καρδιάς.
Ουσιαστικά, παίρνει «σάρκα και οστά» η δεύτερη μεγάλη φυσική μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα, καθώς την αρχή έκανε η ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία με το έργο αντλησιοταμίευσης να είναι σε προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο, μια επένδυση ύψους 650 εκατ. ευρώ και με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας στις 816 GWh.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «φυσικές μπαταρίες» μαγνητίζουν γενικότερα τους ισχυρούς της ενέργειας οι οποίοι προχωρούν σε μπαράζ επενδύσεων στον τομέα. Πέρα από τη ΔΕΗ και την ΤΕΡΝΑ, έργα αντλησιοταμίευσης ετοιμάζει και ο όμιλος ΑΚΤΟR, ο οποίος φιλοδοξεί και εκείνος να μπει δυναμικά στην αγορά μέσα από την AKTOR Ανανεώσιμες.
Ανεβάζει ταχύτητες η επένδυση για Hub Καινοτομίας στην «Καρδιά»
Με επίκεντρο τα πρώην λιγνιτικά πεδία, η ΔΕΗ βάζει σε τροχιά υλοποίησης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων που συνδυάζει αποθήκευση ενέργειας, τεχνολογίες αιχμής και υποδομές σταθερότητας.
Ενισχύοντας την παρουσία της στην αντλησιοταμίευση, προχωρά και σε άλλα σχετικά έργα συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης και ωρίμανσης. Πρόκειται για τρεις ακόμα μονάδες στις περιοχές Μεγαλόπολης, Σφηκιάς και Νοτίου Πεδίου, για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές άδειες παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ.
Ο Όμιλος επενδύει δυναμικά στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, πατώντας «γκάζι» στη μετατροπή των παλαιών λιγνιτωρυχείων σε «μπαταρίες νερού» μεγάλης κλίμακας, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως «κλειδί» στη νέα εποχή για το ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το αντλησιοταμιευτικό έργο στο Ορυχείο Καρδιάς είχε παρουσιαστεί πρόσφατα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, ως μέρος του επενδυτικού σχεδίου ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν για τη Δ. Μακεδονία.
Η περιοχή που αποτέλεσε την «καρδιά» του ενεργειακού συστήματος της χώρας, αλλά και της ΔΕΗ για περισσότερα από 70 χρόνια αναγεννάται. Μέσα από το εμπροσθοβαρές busines plan του ομίλου, η Δ. Μακεδρονία γίνεται «πράσινη» παραμένοντας το ενεργειακό κέντρο της χώρας και παρέχοντας μια νέα μορφή ενέργειας απαλλαγμένη από τον λιγνίτη, στο ελληνικό σύστημα, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και σε σύγχρονες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως τα data centers.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Καρδιάς, με τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί να προχωρούν κανονικά και τους υποσταθμούς να κατασκευάζονται ήδη στις καθορισμένες θέσεις. Το επενδυτικό πλέγμα που αναπτύσσεται γύρω από τον πρώην λιγνιτικό σταθμό αποτελεί κομβικό τμήμα του νέου χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ στην περιοχή και συμπληρώνεται από κρίσιμες υποδομές.
Ante portas και οι σύγχρονοι πυκνωτές
Στη μετατροπή της «Καρδιάς» σε πράσινο hub καινοτομίας αναμένεται να συμβάλλει και το project των σύγχρονων πυκνωτών, ένα έργο με ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς οι πυκνωτές θα παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες για την ευστάθεια του συστήματος.
Το πρόσφατο μπλακ άουτ στην Ιβηρική χερσόνησο ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη ενίσχυσης της αδράνειας στα ηλεκτρικά συστήματα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, καθιστώντας ακόμη πιο αναγκαία την αξιοποίηση λύσεων όπως οι σύγχρονοι πυκνωτές, που μπορούν να προσδώσουν σταθερότητα.
Πρόκειται για μία επένδυση που φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ και αποτελεί την βέλτιστη τεχνο-οικονομικά λύση για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης.
Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί από την ΔΕΗ, η οποία έχει πάρει το πράσινο φως και από τη ΡΑΑΕΥ για το αδειοδοτικό σκέλος με τον ΑΔΜΗΕ να αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την παροχή της υπηρεσίας, κάτι που αναμένεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες.
Μόλις ολοκληρώσει και ο ΑΔΜΗΕ τη διαδικασία, θα απαιτηθεί στη συνέχεια ένας χρόνος για τη βελτιστοποίηση (optimization) της εγκατάστασης όσον αφορά στη διαδικασία σχεδιασμού και τοποθέτησής τους προκειμένου να επιτυγχάνεται το βέλτιστο τεχνικό και οικονομικό αποτέλεσμα.