Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο – Άνοδος 3,5% σε μια βδομάδα
AP Photo
AP Photo

Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο – Άνοδος 3,5% σε μια βδομάδα

Η αναθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προς τα πάνω σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τη ζήτηση για το 2024 αλλά και η απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ έκαναν το πετρέλαιο να καταγράψει εβδομαδιαία άνοδο 4%, παρότι σήμερα καταγράφει μια ελαφριά υποχώρηση.

Το Brent κινείται στα 85,43 δολάρια το βαρέλι, με οριακή πτώση  0,07%, ενώ το αμερικανικό αργό είναι στα 81,85 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 0,14%.

Ο ΔΟΕ εξέφρασε την άποψή του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024 για τέταρτη φορά από τον Νοέμβριο, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι διαταράσσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια bpd το 2024, ανέφερε ο ΔΟΕ στην τελευταία έκθεσή του, αυξημένη κατά 110.000 bpd από τον περασμένο μήνα, ενώ προέβλεψε ένα ελαφρύ έλλειμμα εφοδιασμού φέτος μετά την παράταση των περικοπών από τα μέλη του ΟΠΕΚ+.

Τις τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα ανέβασαν και οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft σε μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια ενίσχυσαν την επεξεργασία ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν καθώς η ζήτηση αυξήθηκε, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

Από την πλευρά της ζήτησης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς οι αρχές συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στη σταθερότητα του νομίσματος εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων της Fed.

Ανοδικά, κατά 3,92% κινείται η τιμή για το φυσικό αέριο, στα 27,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τροφοδοτούμενη από τις προσδοκίες λόγω των εκτιμήσεων για χαμηλή αιολική παραγωγή την ερχόμενη εβδομάδα και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Οι ανησυχίες συνεχίζουν να υφίστανται σχετικά με τη μείωση της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που αποδίδεται στην έντονη ζήτηση στην Ασία αλλά και στις αβεβαιότητες σχετικά με την επανενεργοποίηση του τερματικού σταθμού Freeport LNG στις ΗΠΑ. Η νορβηγική παραγωγή παραμένει σταθερή, με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Kristin και Sleipner να επαναλαμβάνουν τη λειτουργία τους μετά από συντήρηση, και μια διήμερη μείωση της διακοπής λειτουργίας του κοιτάσματος Oseberg.