Σε νέο υψηλό ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Άνοδος σε όλα τα πολύτιμα μέταλλα

Σε νέο υψηλό ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Άνοδος σε όλα τα πολύτιμα μέταλλα

Χωρίς σταματημό συνεχίζεται το ανοδικό σερί της τιμής του χρυσού, ωθούμενη από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά και από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, καθιστώντας το ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Οι τιμές spot του χρυσού κινούνται ανοδικά κατά 1,95% στα 2.282,90 δολάρια ανά ουγγιά ενώ το συμβόλαιο μελλοντικών παραδόσεων Ιουνίου ενισχύεται πάνω από 2%  στα 2.286,39 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. 

Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού της Fed για τον Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή και πιθανόν να κρατήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε αναμονή προτού αρχίσει να εξετάζει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, στο τέλος της πρόσφατης συνεδρίασής της τον Μάρτιο, η Fed παρέμεινε στις προβλέψεις της για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, με τους επενδυτές να αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Καθώς τα επιτόκια θα πέφτουν, ο χρυσός θα γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν χαμηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.  Οι τιμές των χρυσών χρυσών οδηγήθηκαν επίσης υψηλότερα από τη ζήτηση στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Caesar Bryan, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Gabelli Funds.

«Στην Κίνα, οι επενδυτές έχουν επενδύσει στον χρυσό επειδή ο τομέας των ακινήτων δεν τα πήγε καλά», ανέφερε ο Bryan, προσθέτοντας ότι η γενική οικονομία της Κίνας παρέμεινε αδύναμη, ενώ τόσο το χρηματιστήριο όσο και το νόμισμά της δεν είχαν καλή απόδοση.

Το ράλι του χρυσού τροφοδοτείται και από τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων αποθεματικών λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, εγχώριου πληθωρισμού και αδυναμίας του δολαρίου ΗΠΑ, δήλωσε ο Cavatoni από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η Κίνα είναι η πρώτη κινητήρια δύναμη τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για τις αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με στοιχεία του WGC.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα το ασήμι έχει άνοδο 1,72%, ο χαλκός 1,32%, η πλατίνα 0,55% και το παλλάδιο 1,47%.