Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρώς την Τετάρτη, καθώς οι traders είναι εν αναμονή μιας πιθανής αύξησης των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Πάντως, οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων μετά την αμοιβαία συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για 90ήμερη παύση των δασμών.
Για την ακρίβεια, το Brent υποχωρεί 0,36% στα 66, 38 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει μείωση 0,38 στα 63,43 δολάρια το βαρέλι.
«Η παύση στους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα αφήγημα που μπορεί να αναζωογονήσει τη ζήτηση εν μέσω ενός πλαισίου συγκρατημένης αισιοδοξίας», δήλωσε αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova, αν και οι προσδοκίες για μια συγκλονιστική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν περιορίσει την αισιοδοξία προς το παρόν, πρόσθεσε.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.
Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε περίπου 20 εταιρείες που, όπως ισχυρίζονται, βοηθούσαν το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν και την εταιρεία-βιτρίνα του, Sepehr Energy, να στείλουν ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα.
Οι κυρώσεις έρχονται μετά από έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν για την αντιμετώπιση των διαφορών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Χωρίς αξιόλογη μεταβολή το αέριο
Ελαφρά υποχώρηση 0,59% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου την Τετάρτη καθώς διαμορφώνεται στα 35,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τα τελευταία στοιχεία αντανακλούν την ισχυρή προσφορά LNG στην Ινδία και τις ισχυρές αγορές από την Κίνα, αυξάνοντας τις τιμές στους ευρωπαϊκούς κόμβους, καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας συνεχίζουν να αναπληρώνουν τα αποθέματά τους ενόψει του καλοκαιριού.
Τα αποθέματα στην Ευρώπη ήταν πλήρη κατά 40% στις αρχές του μήνα, σε σύγκριση με 62,7% την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οι παγκόσμιες προοπτικές για το LNG υποστηρίχθηκαν από την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει τους παραγωγούς αγαθών που διψούν για ενέργεια.
Με τη σειρά της, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νομικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και LNG έως το τέλος του 2027, εκτός από την απαγόρευση όλων των εισαγωγών spot έως το τέλος του 2025.
Αυτό συνέπεσε με την ψηφοφορία για τη μείωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ στο 83% έως την έναρξη της χειμερινής περιόδου από το τρέχον 90%.