Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σταθερές την Παρασκευή (16/05), οδεύοντας προς δεύτερη συνεχή εβδομαδιαία άνοδο λόγω της χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αν και η πιθανή επιστροφή της ιρανικής προσφοράς περιόρισε τα κέρδη των τιμών.
Ειδικότερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 1 σεντ στα 64,52 δολάρια το βαρέλι. Ενώ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI προσέθεσαν 2 σεντς στα 61,64 δολάρια.
Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν πτώση άνω του 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά το ξεπούλημα λόγω της αυξανόμενης προοπτικής μιας ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, με την Τεχεράνη να συμφωνεί «κατά κάποιον τρόπο» με τους όρους της. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα προς επίλυση.
Οι αναλυτές της ING έγραψαν σε σημείωμά τους ότι μια πυρηνική συμφωνία που θα άρει τις κυρώσεις θα μειώσει τον κίνδυνο εφοδιασμού, επιτρέποντας στο Ιράν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να βρει περισσότερους πρόθυμους αγοραστές για το πετρέλαιό του. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη προσφορά περίπου 400.000 βαρελιών την ημέρα, ανέφεραν.
Παρά την πιθανή πίεση της προσφοράς, τόσο το Brent όσο και το WTI σημείωσαν άνοδο 1% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, μετά από μια άνοδο νωρίτερα.
Το κλίμα πήρε ώθηση αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου του κόσμου, συμφώνησαν σε μια παύση 90 ημερών στον εμπορικό τους πόλεμο, κατά τη διάρκεια της οποίας και οι δύο πλευρές θα μειώσουν απότομα τους εμπορικούς δασμούς. Οι βαρύτατοι αμοιβαίοι δασμοί Κίνας-ΗΠΑ είχαν προκαλέσει φόβους για απότομο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.
Οι αναλυτές της BMI, μιας μονάδας της Fitch Solutions, διατήρησαν τις προβλέψεις τους για το Brent στα 68 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο το 2025 και στα 71 δολάρια ανά βαρέλι το 2026, από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι του 2024, επικαλούμενοι την αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής στις προοπτικές των τιμών.
«Ενώ η περίοδος αναψυχής των 90 ημερών αφήνει ανοιχτή την πόρτα για πρόσθετη πρόοδο στη μείωση των εμπορικών φραγμών και στις δύο πλευρές, η αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη εμπορική πολιτική θα περιορίσει την άνοδο των τιμών», αναφέρουν οι αναλυτές σε ερευνητική έκθεση.
Στις ανησυχίες της αγοράς προστέθηκε ένα αναμενόμενο πλεόνασμα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέβασε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς το 2025 κατά 380.000 bpd, καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ ξεδιπλώνουν τις περικοπές παραγωγής.
Επίσης, ο ΔΟΕ προέβλεψε πλεόνασμα για το επόμενο έτος, παρά τη μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2025 κατά 20.000 bpd.
Οι επενδυτές παρακολουθούσαν για ενδείξεις μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.
Στο μεταξύ, το φυσικό αέριο κινείται επίσης καθοδικά κατά 0,56% στα 35,16 ευρώ τη μεγαβατώρα.