Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη, καθώς οι απροσδόκητες αυξήσεις στα αμερικανικά αποθέματα αργού και καυσίμων προκάλεσαν ανησυχίες για τη ζήτηση, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αναθέρμανση των πυρηνικών συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,62% στα 60,57 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,68% στα 63,83 δολάρια το βαρέλι.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού και καυσίμων σημείωσαν απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, καθώς οι εισαγωγές αργού έφτασαν σε υψηλό έξι εβδομάδων και η ζήτηση βενζίνης και αποσταγμάτων υποχώρησε.
Αμφότεροι οι δείκτες έχασαν 0,7% την Τετάρτη, αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν δήλωσε ότι ο πέμπτος γύρος των πυρηνικών συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη.
Οι τιμές είχαν σημειώσει άλμα νωρίτερα την Τετάρτη μετά από δημοσίευμα του CNN, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αν και δεν ήταν σαφές αν οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν λάβει οριστική απόφαση.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ των μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και μια ισραηλινή επίθεση θα μπορούσε να διαταράξει την προμήθεια από τη χώρα.
Το φυσικό αέριο το πρωί της Πέμπτης υποχωρεί 0,57% στα 36,41 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν προς τα 37 €/MWh, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά.
Επίσης, οι ροές του νορβηγικού φυσικού αερίου αναμένεται να περιοριστούν περαιτέρω λόγω της πρόωρης συντήρησης στο εργοστάσιο φυσικού αερίου Kollsnes, ενώ περισσότερες μειώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 21-22 Μαΐου.
Στο μεταξύ, φορτία LNG έχουν πρόσφατα εκτραπεί από την Ασία λόγω της χαμηλής ζήτησης, αλλά αναδύονται νέοι αγοραστές χωρίς συμβάσεις, όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση LNG.