Μαζί με τους συμμάχους εκτός ΟΠΕΚ, ο ΟΠΕΚ+ παράγει περίπου το 48% του παγκόσμιου πετρελαίου.
ΟΠΕΚ+: Στο «μικροσκόπιο» η αύξηση της παραγωγής στο σχιστολιθικό πετρέλαιο
Shutterstock
Shutterstock
Reuters

ΟΠΕΚ+: Στο «μικροσκόπιο» η αύξηση της παραγωγής στο σχιστολιθικό πετρέλαιο

Μαζί με τους συμμάχους εκτός ΟΠΕΚ, ο ΟΠΕΚ+ παράγει περίπου το 48% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, προωθούν έναν νέο στόχο: την αντιμετώπιση της αμερικανικής παραγωγής σχιστόλιθου για να κερδίσουν πίσω μερίδιο αγοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναλύουν στο Reuters οι Olesya Astakhova, Dmitry Zhdannikov και Alex Lawler.

Τα δεδομένα ως τώρα είναι τα εξής:

  • Οι προηγούμενες προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να επιβραδύνει το σχιστολιθικό πετρέλαιο απέτυχαν
  • Οι αμερικανικές εταιρείες ξεμένουν από εύκολα πεδία, το κόστος αυξάνεται
  • Το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια

Παρά το γεγονός πως οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν επηρεάστηκαν από τον τελευταίο πόλεμο τιμών του ΟΠΕΚ, η αμερικανική παραγωγή είναι, ωστόσο, τώρα πιο ευάλωτη σε έναν πόλεμο τιμών. Οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστόλιθου είδαν το κόστος να αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Το εισόδημά τους μειώνεται επίσης λόγω της πτώσης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου - που συνδέεται εν μέρει με τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμολογικών πολιτικών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Reuters μίλησε με 10 αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ+ και πηγές του κλάδου που ενημερώθηκαν από τη Σαουδική Αραβία ή τη Ρωσία σχετικά με τη στρατηγική παραγωγής τους.

Για να πλήξει σήμερα τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 65 δολαρίων ανά βαρέλι σε λιγότερο από 55-60 δολάρια, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Η ιδέα είναι να τεθεί μεγάλη αβεβαιότητα στα σχέδια των άλλων με τιμές κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι», δήλωσε μια πηγή του κλάδου που έχει ενημερωθεί για τις σκέψεις της Σαουδικής Αραβίας.

Οι διαφορές κόστους

Οι αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, ωστόσο, έρχονται επίσης καθώς έχουν εξαντληθεί οι καλύτερες ποιοτικά σχιστολιθικές περιοχές στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ, το Permian. Καθώς οι παραγωγοί κινούνται προς δευτερεύουσες περιοχές, το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Ο πληθωρισμός έχει προστεθεί σε αυτό το κόστος.

Οι παραγωγοί σχιστόλιθου χρειάζονται τώρα μια τιμή 65 δολαρίων ανά βαρέλι κατά μέσο όρο για να κάνουν κερδοφόρες γεωτρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας για το πρώτο τρίμηνο του έτους σε πάνω από 100 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Τέξας, του Νέου Μεξικού και της Λουιζιάνα.

Αντίθετα, οι αναλυτές εκτιμούν το κόστος παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας στα 3-5 δολάρια ανά βαρέλι και της Ρωσίας στα 10-20 δολάρια.

Σαουδική Αραβία: Ο τελευταίος παραγωγός που στέκεται όρθιος

Στο αποκορύφωμά της, η παραγωγή του ΟΠΕΚ αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου. Όμως αυτή η κυριαρχία έχει διαβρωθεί, καθώς από το 40% που ήταν το μερίδιο αγοράς πριν από μόλις μια δεκαετία έπεσε κάτω από το 25% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, καθώς το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε από 14% σε 20%.

Μαζί με τους συμμάχους εκτός ΟΠΕΚ, ο ΟΠΕΚ+ παράγει περίπου το 48% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Αφού μείωσε την παραγωγή κατά 5,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - ή 5% της παγκόσμιας ζήτησης - τα τελευταία πέντε χρόνια για να εξισορροπήσει την αγορά, ενώ η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξανόταν, ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει τώρα την παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία λέει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής της σημαίνει ότι θα είναι ο τελευταίος παραγωγός που θα μείνει όρθιος σε οποιονδήποτε ανταγωνισμό.

Η εταιρεία σχιστολιθικών κοιτασμάτων Diamondback Energy μείωσε την πρόβλεψή της για την παραγωγή του 2025 νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και η αυξανόμενη προσφορά του ΟΠΕΚ+ έχουν φέρει την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ σε σημείο καμπής.

Και η ConocoPhillips προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές γύρω στα 50 δολάρια ανά βαρέλι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένες μειώσεις δραστηριότητας, ακόμη και μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών.

Όλοι πλήττονται από τον πόλεμο τιμών

Αν και οι πετρελαϊκές εταιρείες δέχονται πιέσεις να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τις θέσεις εργασίας και τα μερίσματα, οι χαμηλότερες τιμές θέτουν υπό δημοσιονομική πίεση τις χώρες που βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ρωσία χρειάζεται τιμές πετρελαίου άνω των 77 δολαρίων ανά βαρέλι προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Για τη Σαουδική Αραβία, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 90 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει επίσημο στόχο τιμών, αλλά οι αξιωματούχοι του ανταλλάσσουν τακτικά απόψεις σχετικά με τα επίπεδα τιμών και τις επιπτώσεις για τον κλάδο και την παγκόσμια οικονομία.

Σε μια ένδειξη ότι είναι προετοιμασμένη τουλάχιστον για κάποιο πόνο, Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει συμμάχους και εμπειρογνώμονες του κλάδου ότι θεωρεί μια περίοδο με τιμές στα 60 δολάρια ανά βαρέλι υποφερτή, ακόμη και αν χρειαστεί να δανειστεί περισσότερα για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.