Η κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν είναι πλέον δεδομένη και τώρα απειλείται περισσότερο από ποτέ, προειδοποιεί ο διακεκριμένος οικονομολόγος του Χάρβαρντ και πρώην στέλεχος στο ΔΝΤ και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Κένεθ Ρογκόφ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Στο νέο του βιβλίο «Το δολάριό μας, το πρόβλημά σας», εξετάζει τις μακροχρόνιες αιτίες της πρωτοκαθεδρίας του δολαρίου αλλά και τις πρόσφατες προκλήσεις που απειλούν να την περιορίσουν, σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, προσθέτοντας πως, μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται η άνοδος της Κίνας, οι γεωπολιτικές εντάσεις και κυρίως η εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων.
Ο Ρογκόφ τονίζει ότι τα ψηφιακά νομίσματα, αν και δεν έχουν ακόμα σημαντικό ρόλο στη νόμιμη οικονομία, αποκτούν αυξανόμενη σημασία στην παγκόσμια παραοικονομία. Εκεί όπου η επιρροή των κυβερνήσεων είναι περιορισμένη, τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν ως εναλλακτικό μέσο συναλλαγών, αντικαθιστώντας μετρητά και κυρίως το δολάριο, που μέχρι πρότινος κατείχε κυρίαρχη θέση.
Ειδικότερα, τα ψηφιακά νομίσματα έχουν καταστεί δημοφιλή σε χώρες ή δραστηριότητες που επιδιώκουν να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις ή να διαφύγουν φορολογικών και κανονιστικών ελέγχων.
Η παραοικονομία, σύμφωνα με τον Ρογκόφ και τη σχετική βιβλιογραφία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αντιστοιχεί σε περίπου 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε τμήματα των ανεπτυγμένων οικονομιών, η φοροδιαφυγή αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της «γκρίζας ζώνης». Τα κρυπτονομίσματα εξυπηρετούν τέτοιες ανάγκες, παρέχοντας μέσα συναλλαγών που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν από τις αρχές.
Η μείωση της ζήτησης για δολάρια στην παραοικονομία έχει απτές συνέπειες. Ένας από τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το δολάριο ενίσχυε την οικονομία των ΗΠΑ ήταν το λεγόμενο «υπερβολικό προνόμιο» - η δυνατότητα του αμερικανικού κράτους να δανείζεται φθηνά λόγω της παγκόσμιας ζήτησης για δολαριακά περιουσιακά στοιχεία. Καθώς αυτή η ζήτηση μειώνεται, τα επιτόκια αυξάνονται, επηρεάζοντας το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Τέλος, ο Ρογκόφ επισημαίνει τις σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Η παρακολούθηση χρηματοοικονομικών ροών αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιβολή κυρώσεων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Όσο περισσότερες συναλλαγές μεταφέρονται εκτός του ελεγχόμενου τραπεζικού συστήματος, τόσο μειώνεται η δυνατότητα ελέγχου από τις αμερικανικές αρχές. Κατά συνέπεια, η άνοδος των κρυπτονομισμάτων δεν αποτελεί απλώς τεχνολογική καινοτομία, αλλά αναδιαμορφώνει βαθιά την παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη, καταλήγει το Bloomberg.