Χρυσός: Πώς η Σιγκαπούρη γίνεται το νέο παγκόσμιο Fort Knox
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

Χρυσός: Πώς η Σιγκαπούρη γίνεται το νέο παγκόσμιο Fort Knox

Οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη μεταφέρουν όλο και περισσότερο το χρυσό τους στο εξωτερικό, καθώς η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα ταράζει τις αγορές και η Σιγκαπούρη αναδεικνύεται ως ο προτιμώμενος προορισμός.

Σύμφωνα με το CNBC, όχι μακριά από το αεροδρόμιο της πόλης-κράτους βρίσκεται ένα εξαώροφο κτίριο καλυμμένο με όνυχα και ενισχυμένο με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κρυμμένα πίσω από τις ατσάλινες πόρτες του βρίσκονται ράβδοι χρυσού και αργύρου αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γνωστή ως «The Reserve», η αποθήκη διαθέτει δεκάδες ιδιωτικά θησαυροφυλάκια και έναν πανύψηλο αποθηκευτικό χώρο με χιλιάδες θυρίδες ασφαλείας που φτάνουν σε ύψος τριών ορόφων.

Από την αρχή του έτους έως τον Απρίλιο, η αποθήκη πολύτιμων μετάλλων κατέγραψε αύξηση 88% στις παραγγελίες για αποθήκευση χρυσού και αργύρου στο θησαυροφυλάκιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Gregor Gregersen. Το The Reserve, το οποίο πωλεί επίσης ράβδους χρυσού και αργύρου, σημείωσε εκτίναξη των πωλήσεων ράβδων πολύτιμων μετάλλων κατά 200% σε ετήσια βάση κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το The Reserve.

Η άνοδος του χρυσού ήταν ραγδαία τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές του χρυσού σε ράβδους να καταγράφουν συνεχόμενα ρεκόρ. Αυτό τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο ενόψει της αστάθειας που προκάλεσαν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και η μαζική πώληση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Αν και οι τιμές του χρυσού πρόσφατα υποχώρησαν μετά τη βελτίωση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων, λόγω της χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 5.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος. Οι τιμές του χρυσού spot διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα 3.346,32 δολάρια ανά ουγγιά, κοντά σε ιστορικά επίπεδα.

Οι πλούσιοι επιλέγουν επίσης όλο και περισσότερο φυσικές ράβδους χρυσού αντί για χρυσό σε χαρτί, επειδή δεν θέλουν να εκτίθενται τόσο πολύ στις διακυμάνσεις των τιμών, δήλωσε ο Gregersen. Αν και η αποθήκευση και η κατοχή φυσικού χρυσού δεν είναι εντελώς απαλλαγμένες από τον κίνδυνο διακύμανσης των τιμών, περιορίζουν την έκθεση σε ορισμένους κινδύνους που ενέχει ο χρυσός σε χαρτί.

Για παράδειγμα, οι κίνδυνοι μεταξύ αντισυμβαλλομένων είναι χαμηλότεροι αν κάποιος κατέχει απευθείας το περιουσιακό στοιχείο. Η κρίση της Silicon Valley Bank που ξέσπασε το 2023 ενίσχυσε την προτίμηση των επενδυτών να κατέχουν φυσικά ή να διαθέτουν με ασφάλεια συγκεκριμένες ράβδους χρυσού, αντί να βασίζονται σε χρεόγραφα ή να κατέχουν απλώς μερίδιο σε ένα κοινό αποθεματικό, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας.

Αλλά γιατί αποθηκεύεται ο χρυσός συγκεκριμένα στη Σιγκαπούρη; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Σιγκαπούρη θεωρείται η «Γενεύη της Ανατολής» και έχει τη φήμη μιας ασφαλούς δικαιοδοσίας με σχετική πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Ο ρόλος της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας ως βασικού κόμβου διαμετακόμισης την καθιστά επίσης ελκυστικό και βολικό μέρος για τους πλούσιους να αποθηκεύουν το χρυσό τους.