Δεν ανεβαίνει ο χρυσός, τα χρήματα χάνουν την αξία τους
Shutterstock
Shutterstock

Δεν ανεβαίνει ο χρυσός, τα χρήματα χάνουν την αξία τους

Εάν κάποιος δεν κινείται επενδυτικά στο φυσικό χρυσό, στις μετοχές που έχουν σχέση με την εξόρυξη χρυσού και στα ETFs σε χρυσό, για να αποκομίζει σημαντικά κέρδη, εκείνο το οποίο αισθάνεται, είναι ότι τα χρήματα που έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό, απλά χάνουν την αξία τους.

Η ρήση του J.P. Morgan κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στο Κογκρέσο το 1912, σύμφωνα με την οποία ο χρυσός είναι χρήμα και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν πιστώσεις, δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Ειδικά εάν αναλογιστούμε από τότε μέχρι σήμερα, το αμερικανικό δολάριο έχει απωλέσει το 97% της αγοραστικής του δύναμης.

Διαχρονικά, ο χρυσός αποτελεί μια σταθερή αξία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από το 1560 μέχρι και το τέλος του συστήματος Bretton Woods, ο χρυσός ακολουθούσε μια σταθερότητα στην τιμή του. Από εκεί και πέρα όμως και ειδικότερα μετά το 2007, η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 400% έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων. Με το χαμηλότερο ποσοστό να ανέρχεται στο 238% για το ελβετικό φράγκο και το υψηλότερο στο 651% για τη βρετανική λίρα.

Όσον αφορά την πορεία της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών οι Ελβετοί από το 2007 έχουν απωλέσει το 70% και οι Βρετανοί το 87%, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη που έχει «κρατήσει» ο χρυσός.

Τι έχει συμβεί από το 2007 μέχρι σήμερα; Η παγκόσμια κυκλοφορία χρήματος έχει αυξηθεί κατά 200%. Δηλαδή από τα $38 τρισ. έχει φτάσει στα $111 τρισ. Τι άλλο έχει συμβεί από το 2007 μέχρι σήμερα; Το παγκόσμιο χρέος σύμφωνα με το World Economic Forum ανέρχεται στα $307 τρισ. συμπεριλαμβανομένων των κρατικών χρεών, των επιχειρηματικών χρεών, καθώς και των χρεών των νοικοκυριών. Ένα συνολικό χρέος το οποίο αντιστοιχεί στο 237% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ένα κλασσικό παράδειγμα της υποτίμησης των «χάρτινων νομισμάτων» έναντι του χρυσού, είναι αυτό που είχε συμβεί στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Από το 1918 μέχρι το 1924, η αντιστοιχία ενός χρυσού Μάρκου προς το «χάρτινο Μάρκο» από το 1 προς 1 που είχε ξεκινήσει, είχε φτάσει στο 1 προς 1.000.000.000.000.

Σήμερα βέβαια οι αυξομειώσεις στις τιμές του χρυσού έχουν να κάνουν περισσότερο με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών οι οποίες αυξάνουν τα αποθεματικά τους σε χρυσό και με τις κινήσεις των θεσμικών επενδυτών που μεγαλώνουν μετά από πολλά χρόνια την έκθεση τους σε χρυσό, αφού βλέπουν αφ’ ενός τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν και αφ’ ετέρου το δολάριο να χάνει τη δυναμική του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνονται οι ποσότητες χρυσού που αγοράζονται. Αλλά ότι αυξάνονται τα ποσά σε δολάρια που τοποθετούνται σε χρυσό.

Τι συνέβη τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του ράλι του χρυσού; Η τιμή του χρυσού κατέγραφε διαρκώς νέα υψηλά παρ’ όλο που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, είχε ρευστοποιήσει 3,2 εκατ. ουγκιές, που είχε αγοράσει τον περασμένο Φεβρουάριο, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τόσο τη ρωσική οικονομία, όσο και τον πόλεμο στο μέτωπο με την Ουκρανία. Η προσφορά του ρωσικού φυσικού χρυσού, απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές αγορές στις οποίες προχώρησε κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας το SPDR Gold Shares (GLD), το μεγαλύτερο ETF που επενδύει σε χρυσό, εμφάνισε καθαρές εισροές κεφαλαίων ύψους $8,6 δισ. Ανεβάζοντας το συνολικό ύψος νέων κεφαλαίων που στρέφονται προς το χρυσό μέσω του συγκεκριμένου ETF από την αρχή του χρόνου στα $21,1 δισ.

Αφού αναφερόμαστε στα ETFs, αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική και διαγραμματική ανάλυση του εξαιρετικά δημοφιλούς GDX VanEck Vectors Gold Miners ETF, θέτει ως τιμή στόχο τα $60 από $43 που είναι σήμερα και του GDXJ VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF τα $85 από $54 που είναι σήμερα. Μια αύξηση από 40% έως 57%.

Σύμφωνα με ανάλυση της US Global Investors, τα ETFs σε χρυσό αποτελούν λιγότερο από το 2% του συνολικού ενεργητικού των ETFs της Νέας Υόρκης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 βρισκόταν στο 8%, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020 βρισκόταν στο 2,50%. Τι μας δείχνει αυτή η εικόνα;

Ότι δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια μαζική μεταστροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια του χρυσού. Είναι προφανές όμως ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, εάν και εφ’ όσον εμφανιστεί μια παρόμοια τάση όπως το 2020 ή ακόμα το 2011. Η οποία δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί.

Ειδικά όταν βλέπουμε ότι οι δαπάνες του Ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά $154 δισ. μέσα στις πρώτες 80 ημέρες της προεδρίας Τραμπ. Ότι αποφασίστηκε η επιβάρυνση των ομοσπονδιακών οικονομικών με $5,8 τρισ. λόγω επιχειρηματικών φοροαπαλλαγών και μείωση των φορολογικών συντελεστών των υψηλών εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας. Αλλά και ότι οι στόχοι της μείωσης του κόστους του κράτους στις ΗΠΑ τους οποίους είχε θέσει ο Μασκ μέσω του DOGE δεν θα επιτευχθούν. Αφού τελικά οι στόχοι των αρχικών μειώσεων οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στα $2 τρισ. θα προσεγγίσουν μόλις τα $150 δισ.