Μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίουτη Δευτέρα (12/05), λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης για το «πάγωμα» των αμοιβαίων δασμών μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, ως αποτέλεσμα των εμπορικών συνομιλιών των δυο χωρών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε σημαντικά το θετικό κλίμα στην αγορά δείχνοντας ότι οι δύο μεγαλύτεροι χρήστες αργού στον κόσμο μπορεί να κινούνται προς την επίλυση της εμπορικής τους διαμάχης.
Συγκεκριμένα το Brent καταγράφει άνοδο 3,72% στα 66,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) κινείται επίσης με άνοδο κατά 4,08% στα 63,51 δολάρια το βαρέλι.
Και οι δύο τιμές αναφοράς αυξήθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο την Παρασκευή και κέρδισαν πάνω από 4% την περασμένη εβδομάδα για τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη τους από τα μέσα Απριλίου, αφού μια εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με τη Βρετανία διόγκωσε την αισιοδοξία των επενδυτών ότι μπορεί να αποφευχθούν οι οικονομικές διαταραχές από τους δασμούς των ΗΠΑ στους εμπορικούς εταίρους.
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ολοκλήρωσαν τις εμπορικές συνομιλίες με θετικό πρόσημο την Κυριακή (11/05), με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να διατυμπανίζουν μια «συμφωνία» για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι και οι δύο κατέληξαν σε «σημαντική συναίνεση».
Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των συνομιλιών με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χι Λίφενγκ, λέγοντας ότι θα εκδοθεί κοινή δήλωση τη Δευτέρα.
Οι θετικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση της ζήτησης αργού, καθώς το εμπόριο, το οποίο επί του παρόντος διακόπτεται από τους τεράστιους δασμούς που επιβάλλουν οι δύο χώρες, αποκαθίσταται μεταξύ τους.
«Η αισιοδοξία για τις εποικοδομητικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στήριξε το κλίμα, αλλά οι περιορισμένες λεπτομέρειες και το σχέδιο του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής περιόρισαν τα κέρδη», δήλωσε αναλυτής της Fujitomi Securities.
Παράλληλα, το φυσικό αέριο κερδίζει 3,04% στα 35,66 ευρώ ανά μεγαβατώρα.