Δύο νεκροί και πάνω από 10 τραυματίες από πυροβολισμούς στα Βορίζια Ηρακλείου - Αντίποινα για βόμβα σε σπίτι (pics)
AP Newsroom
AP Newsroom

Δύο νεκροί και πάνω από 10 τραυματίες από πυροβολισμούς στα Βορίζια Ηρακλείου - Αντίποινα για βόμβα σε σπίτι (pics)

Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμούς και δύο νεκρούς και πάνω από 10 τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου Κρήτης ανάμεσα σε δύο οικογένειες, με πληροφορίες να αναφέρουν πως επρόκειτο για αντίποινα έπειτα από έκρηξη μηχανισμού σε οικοδομή αργά χθες το βράδυ. 

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση υπάρχουν δυο νεκροί, ένας άνδρας και μια γυναίκα, περισσότεροι από δέκα τραυματίες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αλλάξει, καθώς σύμφωνα με πληροφόρηση από την περιοχή, υποστηρίζεται πως τραυματίες μεταφέρονταν και με ιδιωτικά μέσα.

Ο 39χρονος νεκρός και μια νεαρή γυναίκα τραυματισμένη (από την ίδια οικογένεια) μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ η δεύτερη νεκρή και τουλάχιστον δυο τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί (από την άλλη οικογένεια ) μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ. Και στα δυο νοσοκομεία βρίσκονται ήδη ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Το μακελειό ξεκίνησε το πρωί Σαββάτου με ανταλλαγή πυροβολισμών, που συνεχίστηκε και αφότου έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν ζώσει την περιοχή.

Κάτοικοι του χωριού μετέφεραν με ότι μέσο είχαν - ακόμα και με αγροτικά - τους τραυματίες στα νοσοκομεία στο Ηράκλειο, αλλά και στα Κέντρα Υγείας Μοιρών, Αγίας Βαρβάρας, ενώ το ΕΚΑΒ έχει δεχτεί πλήθος κλήσεων και έχει στείλει έξι ασθενοφόρα για τη διακομιδή των θυμάτων.

Η αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Προηγήθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε υπό κατασκευή οικία στα Βορίζια

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής μετά από έκρηξη βόμβας σε υπό κατασκευή σπίτι της μίας οικογένειας στην περιοχή Βορίζια του Δήμου Φαιστού Ηρακλείου. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο σήμερα το πρωί μέλη της οικογένειας στην οποία ανήκει το σπίτι πήγαν στο χωριό για αντίποινα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκκωφαντικός θόρυβος που ακούστηκε προκάλεσε αναστάτωση, ωστόσο από την έκρηξη, ευτυχώς, υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές στην υπό κατασκευή οικία στην οποία είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Άμεσα έφτασαν στο σημείο άνδρες του ΑΤ Φαιστού και πυροτεχνουργοί. Σήμερα στον χώρο πραγματοποιήθηκε αυτοψία και από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηρακλείου.

Σκηνές οδύνης στο Βενιζέλειο νοσοκομείο - Συγγενείς θρηνούν τους ανθρώπους τους από τη βεντέτα στα Βορίζια Ηρακλείου

Σκηνές οδύνης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, όπου έχουν μεταφερθεί νεκροί και τραυματίες από την αιματηρή βεντέτα στα Βορίζια. Μάλιστα υπό το φόβο να ξεσπάσουν νέα επεισόδια, στο νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών κλαίνε και φωνάζουν, ενώ στράφηκαν και κατά των αστυνομικών που ήταν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τους νεκρούς και τους τραυματίες τους μετέφεραν στα νοσοκομεία με τουλάχιστον δέκα οχήματα, ασθενοφόρα και αγροτικά.

Μάλιστα για να αποτραπούν νέα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα στις δύο οικογένειες επειδή οι πρώτοι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο προέρχονται από την ίδια οικογένεια ζητήθηκε οι τραυματίες που ανήκουν στην έτερη εμπλεκόμενη οικογένεια να μεταφερθούν στο ΠΑΓΝΗ.

Φόβοι για συνέχεια της βεντέτας στα νοσοκομεία

Σε χωριστά νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί τα θύματα της βεντέτας μιας και το κλίμα είναι τεταμένο και υπάρχουν φόβοι για επεισόδια και στα κέντρας υγείας. 

Και στα δυο νοσοκομεία βρίσκονται ήδη ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Ενημερώθηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης - Κατεβαίνουν στην Κρήτη οι επικεφαλής ΕΛ.ΑΣ. και ελληνικού FBI

Για το φονικό περιστατικό ενημερώθηκε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον διοικητή της Αστυνομίας.

Κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα και ΕΚΑΜ, με επικεφαλής τον αρχηγό του Σώματος, αντιστράτηγο Δημήτρη Μάλλιο και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), υποστράτηγο Φώτη Ντουϊτση, μεταβαίνει εκτάκτως στην Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχει στις ενέργειες για την αντιμετώπιση της εμπόλεμης αιματηρής κατάστασης που έχει ξεσπάσει στα Βορίζια Ηρακλείου, μεταξύ δύο οικογενειών, με δύο νεκρούς και τραυματίες μέχρι στιγμής.

Στο κλιμάκιο των αστυνομικών συμμετέχει και ο υποδιοικητής της ΔΑΟΕ, ταξίαρχος Σπύρος Τσαρδάκας, με ειδική ομάδα 10 ατόμων του «ελληνικού FBI», οι οποίοι θα συνδράμουν τις τοπικές υπηρεσίες στη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στο μακελειό, καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των ανθρωποκτονιών και τραυματισμών και όλων των εμπλεκομένων στο μακελειό, αλλά και την εξιχνίαση της χθεσινοβραδινής βομβιστικής επίθεσης, που αποτέλεσε την αφορμή για την ένοπλη σύγκρουση.

Ταυτόχρονα, μία ομάδα της ΕΚΑΜ που συμμετέχει στην αποστολή θα εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό, όπου ήδη βρίσκονται μονάδες των ΤΑΕ Κρήτης και ΟΠΚΕ, προκειμένου να μη συνεχιστεί ο «πόλεμος» και να διατηρήσουν την τάξη στην περιοχή, επεμβαίνοντας άμεσα όπου χρειαστεί.

Εικόνες από την οικοδομή που εξερράγη ο αυτοσχέδιος μηχανισμός

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το ΕΚΑΒ στο χωριό Βορίζια

Έξι διακομιδές έχουν κάνει οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ από το χωριό Βορίζια του Δήμου Φαιστού στην Κρήτη προς τα νοσοκομεία ΠΑΓΝΗ και «Βενιζέλειο» Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Ηρακλείου Κρήτης έλαβε κλήση στις 11:18 π.μ., με αναφορά για περιστατικό ανταλλαγής πυροβολισμών στο χωριό Βορίζια, με αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών.

'Αμεσα κινητοποιήθηκαν 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, εκ των οποίων 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ), καθώς και 1 όχημα μικρού όγκου με ιατρό, ενώ τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα 2 ακόμη ασθενοφόρα από τα Κέντρα Υγείας Αγίας Βαρβάρας και Μοιρών.

Λόγω των ιδιαίτερα επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο και κατόπιν οδηγιών του επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ., οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ παρέμειναν σε ασφαλή θέση αναμονής στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, έως ότου δοθεί άδεια προσέγγισης εντός του χωριού.

Μέχρι αυτή την ώρα, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν πραγματοποιήσει τις εξής διακομιδές:

  • 2 τραυματισμένες γυναίκες από το Κέντρο Υγείας Μοιρών προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
  • 2 άνδρες τραυματίες, κατόπιν κλήσης της ΕΛ.ΑΣ., από ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου προς το προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
  • 1 γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της από το Κέντρο Υγείας Μοιρών προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και 1 άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του προς το «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ παραμένουν ενισχυμένες και σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.