Με νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να δώσει λύση το υπουργείο Περιβάλλοντος σε κάποιες από τις περιπτώσεις των οικοπέδων σε μικρούς οικισμούς που κρίθηκαν μη οικοδομήσιμα, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πρόκειται για 10.000 - 12.000 οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ανά την επικράτεια, πεδινή, ορεινή, παραθαλάσσια, που επί του παρόντος βρίσκονται σε ένα καθεστώς ανασφάλειας.
Η εμπλοκή ξεκίνησε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάποιοι είχαν παραπέμψει το θέμα όπου διαπιστώθηκε πως είχαν γίνει παράνομες οριοθετήσεις, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1990, με νομαρχιακές αποφάσεις.
Αυτό που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ότι είναι παράνομο το να πολεοδομεί η Νομαρχία, αφού αυτό είναι δουλειά της Πολιτείας - και πρέπει να στηρίζεται πάνω σε εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες πολεοδομικές μελέτες, ενώ δεν υπήρχαν σχετικά προεδρικά διατάγματα.
Ο δεύτερος λόγος που έκρινε ότι είναι παράνομο να οικοδομείται αυτή η επέκταση των οικισμών είναι ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και πολλοί από τους οικισμούς αυτούς επεκτάθηκαν σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμη και σε δασικές περιοχές.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, πρόκειται να έρθει πάρα πολύ άμεσα μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν θα αντιμετωπίζει το σύνολο των περιστατικών των περιπτώσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά μόνο εκείνα τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε γεωγραφική συνέχεια με τους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και βεβαίως εφόσον υπάρχουν οι προδιαγραφές. Δηλαδή δεν αφορά σε οικόπεδα πάνω σε ρέματα, σε δασικές περιοχές ή στον αιγιαλό.
Επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει ότι μπορεί το κράτος να διευρύνει τα όρια των οικισμών.
Μπορεί να πράξει, αρκεί να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, και αναμένεται αυτό να συμβεί οριστικά για όλη τη χώρα, όταν ολοκληρωθεί το πολεοδομικό πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που θα θέτει πάρα πολύ συγκεκριμένα τα όρια των οικισμών, πέραν των οποίων δεν θα μπορεί να χτίζεται τίποτα.
Πηγή: ΕΡΤ