Η αναπηρία αποτελεί μια κρίσιμη κοινωνική πρόκληση για την Ελλάδα. Χιλιάδες συμπολίτες μας ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας και έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εμπόδια στην πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και στην κοινωνική αποδοχή.
Η ανάγκη για ισχυρές, ουσιαστικές πολιτικές συμπερίληψης είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Οι πολιτικές αυτές οφείλουν να εστιάζουν στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, στην προώθηση της απασχόλησης, στην αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών.
Η εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία – την οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει – αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών των πολιτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση πολιτικών υπέρ των ατόμων με αναπηρία, μέσα από ένα συνεκτικό και πολυεπίπεδο πλαίσιο παρεμβάσεων.
Η προσέγγιση της συμπερίληψης που υιοθετεί το κόμμα μας δεν εδράζεται στη φιλανθρωπία, αλλά στο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ισότιμη συμμετοχή. Πρόκειται για μια μετατόπιση, από το μοντέλο της προστασίας, στο μοντέλο της αυτονομίας και της αξιοπρέπειας.
Ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η επέκταση του επιδόματος κώφωσης για όλους τους κωφούς πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πρόκειται για την αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας και διάκρισης, που επί σειρά ετών επιβάρυνε αδικαιολόγητα την κοινότητά μας – σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες αναπηρίας.
Κι αυτή είναι μόνο η αρχή.Ως πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, έχω σταθεί σταθερά δίπλα στην κοινότητα των κωφών, διεκδικώντας ανιδιοτελώς την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της.
Η συνεχής και ενεργή παρουσία μου στα κέντρα λήψης αποφάσεων απέφερε απτά αποτελέσματα – αποτελέσματα που με κάνουν να αισθάνομαι όχι μόνο υπερήφανος και δικαιωμένος, αλλά και βέβαιος πως ανήκω σε ένα κόμμα που αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες των κωφών και ενεργεί με ειλικρίνεια και σεβασμό.
Η δικαίωση αυτή ήρθε να προστεθεί σε μια ακόμη σημαντική επιτυχία που σημειώθηκε πρόσφατα: το θετικό αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και μέλη της κοινότητας των κωφών – ανάμεσά τους κι εγώ.
Μαζί, υψώσαμε το ανάστημά μας απέναντι σε αντιλήψεις που προωθούσαν τον υποβιβασμό και την υποτίμηση των κωφών πολιτών.
Η αντίδρασή μας αυτή, αντί να αναγνωριστεί ως πράξη διεκδίκησης και αλήθειας, επιχειρήθηκε να ποινικοποιηθεί με κατηγορίες περί δυσφήμησης.
Στην πραγματικότητα, όμως, σκοπός μας ήταν εξ αρχής η διαφάνεια και η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της κοινότητάς μας. Τα καταφέραμε. Για εμάς, αλλά και για όλους τους κωφούς. Γιατί μέσα από τη δική μας φωνή, «ακούστηκαν» οι φωνές όλων – φωνές που για χρόνια επιχειρήθηκε να «φιμωθούν» από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.
Φωνές που δεν θα σιωπήσουν ξανά. Η προσβασιμότητα για τους κωφούς δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά η πορεία πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια, διαρκή αξιολόγηση και ενίσχυση των μέτρων. Μια κοινωνία που «ακούει» τους κωφούς είναι μια κοινωνία που μιλά με ισότητα, ακούει με ευαισθησία και πράττει με σεβασμό.
Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για την πλήρη κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Όμως, με στοχευμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική ευαισθητοποίηση και πολιτικές σαν αυτές που προωθεί η Νέα Δημοκρατία, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς –μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους.
Ο Χρήστος Δαγρές είναι Νομικός, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.