Προς απομάκρυνση ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια
Shutterstock
Shutterstock
Οπαδική βία

Προς απομάκρυνση ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια

Εξελίξεις φαίνεται πως δρομολογεί η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια οπαδικής βίας που σημειώθηκαν τη Δευτέρα (07/08) στη Ν. Φιλαδέλφεια και οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Τουλάχιστον 7 υψηλόβαθμοι αστυνομικοί αναμένεται να απομακρυνθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ ξεκινούν έφοδοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στο «μικροσκόπιο» της εσωτερικής έρευνας βρίσκονται επτά υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και συγκερκιμένα δύο υποστράτηγοι, τρεις ταξίαρχοι και δύο αστυνομικοί διευθυντές, στους οποίους θα καταλογιστούν ευθύνες ως προς το ζήτημα της ανεμπόδιστης διέλευσης των χούλιγκαν από την Κακαβιά μέχρι και την Αθήνα.

Κατά την ίδια πηγή, υπάρχουν ακόμη 15 αξιωματικοί που ελέγχονται, ενώ οι αριθμοί δεν αποκλείεται να μεταβληθούν μέχρι το πέρας της εσωτερικής έρευνας που διενεργεί η Αστυνομία.

Ξεκινούν οι έφοδοι των Αρχών σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών

Εν τω μεταξύ, το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζονται επιχειρήσεις κλεισίματος συνδέσμων οπαδών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Αρχές, αρκετές φορές λειτουργούν ως «κέντρα λήψης αποφάσεων» για βίαιες ενέργειες αλλά και ως άτυπες «γιάφκες»

Οι επιθέσεις σε συνδέσμους οπαδών, σε διάφορα αθλητικά στέκια, τα λεγόμενα «ραντεβού για ξύλο» αλλά και οι περιπολίες προς εντοπισμό αντιπάλων οπαδών θα σταματήσουν, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν κάποια από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

«Τα φαινόμενα αυτά θα εκλείψουν μόνο αν κλείσουν οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν ως κέντρα επιχειρήσεων», υπογραμμίστηκε - μεταξύ άλλων - στη σύσκεψη.

Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει για το κλείσιμο των συνδέσμων είναι πως κάποιοι από αυτούς λειτουργούν ακόμη και με τη μορφή πολιτιστικών συλλόγων.

Μέχρι την Παρασκευή οι προτάσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την οπαδική βία

Κατά τα λοιπά,  το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη υπό τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η Αστυνομία στην εφαρμογή των μέτρων και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο.

Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας θα αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι γενικοί Διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς χώρους, οι Γενικοί Διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα και άλλοι παράγοντες.

Γ. Οικονόμου: Άμεσα η εφαρμογή των μέτρων στα γήπεδα 

Το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι «κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα.»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, μια ημέρα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την οπαδική βία μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η ανάγκη αντιμετώπισης βίαιων συμπεριφορών και υποστήριξε πως απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων.

«Χθες υπήρξε μια ευρεία σύσκεψη και η ανακοίνωση κάποιων μέτρων που έρχεται συμπληρωματικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και έφερε αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση τι διαφορά θα έχουν τα νέα μέτρα σε σχέση με τα παλιά, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, εξέφρασε την άποψη ότι είχαν φέρει αποτελέσματα.

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα» ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές».

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές ανακοινώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος της αστυνομίας στον έλεγχο των οπαδών που εισέρχονται στα γήπεδα θα διευρυνθεί, ιδιαίτερα σε αναμετρήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως υψηλού κινδύνου, καθώς και ότι κλείνουν οι λέσχες οργανωμένων οπαδών.

Χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός είχε ειδικεύσει τα μέτρα σε πίνακα ως εξής:

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των οπαδών στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, θα πραγματοποιείται από τις αστυνομικές αρχές.  Αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών θα βρίσκονται στις αγωνιστικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις προκειμένου να ελέγχουν τα έγγραφα ταυτοποίησης και τα εισιτήρια πριν εισέλθουν οι οπαδοί στο γήπεδο.

Επίσης, σε χρόνους όπου δεν θα ανακοινώνονται, θα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι τόσο στα γήπεδα όσο και στις κερκίδες για την ύπαρξη τυχόν πολεμοφοδίων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεγάλο βάρος πέφτει και στον τομέα της πρόληψης με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς χώρους, καθώς αιματηρές συμπλοκές δεν γίνονται μόνο κατά την διάρκεια των αγώνων εντός γηπέδου, αλλά και σε χώρους εκτός γηπέδων. Χαρακτηριστικά, η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μεγάλο βάρος πέφτει επίσης και στην άντληση πληροφοριών.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, μία από αυτές θα σχετίζεται με την επικοινωνιακή καμπάνια για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.

Πώς θα γίνεται αυτό; Μία από τις προτάσεις είναι τα κανάλια που παίρνουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα να προβάλουν πριν τους αγώνες μηνύματα κατά της βίας. Μηνύματα που θα εκπέμπονται ακόμα και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.