Την εποχική εκτίμησή της για το καλοκαίρι του 2025 δημοσίευσε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Συγκεκριμένα, οι χάρτες αποτυπώνουν δημοσιεύθηκαν το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την Ελλάδα κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, βάσει της ανάλυσης που εκπονήθηκε από τη Μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Αναλυτικά η εκτίμηση της πυρομετεωρολογικής ομάδας του meteo:
Ιούλιος 2025
Ο Ιούνιος 2025 χαρακτηρίστηκε στο σύνολο της χώρας από σημαντικά μειωμένες βροχοπτώσεις, αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες και συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής ξηρασίας. Οι συνθήκες αυτές επιδεινώνουν το πυρομετεωρολογικό δυναμικό και δημιουργούν ένα περιβάλλον πολύ ευνοϊκό για τη φωτιά.
- Αναβαθμίζεται σε υψηλό το πυρομετεωρολογικό δυναμικό σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο.
- Αναβαθμίζεται σε μέσο το πυρομετεωρολογικό δυναμικό σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και Ιόνια Νησιά.
- Διατηρείται χαμηλό το πυρομετεωρολογικό δυναμικό σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία.
Αύγουστος 2025
Οι διαθέσιμες εποχικές προγνώσεις υποδεικνύουν αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες και συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής ξηρασίας για τον Ιούλιο 2025. Οι συνθήκες αυτές εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν το πυρομετεωρολογικό δυναμικό.
- Από υψηλό σε ακραίο σε Αττική, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.
- Από μέσο σε υψηλό σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Ιόνια Νησιά.
- Από χαμηλό σε μέσο σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία.
Σεπτέμβριος 2025
Οι διαθέσιμες εποχικές προγνώσεις υποδεικνύουν υψηλότερες θερμοκρασίες και συνθήκες μέτριας ατμοσφαιρική ξηρασίας για τον Αύγουστο 2025. Οι συνθήκες αυτές εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν το πυρομετεωρολογικό δυναμικό:
- Από υψηλό σε ακραίο σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη.
Παράλληλα, το πυρομετεωρολογικό δυναμικό θα διατηρηθεί:
- Ακραίο σε Αττική, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.
- Υψηλό σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Ιόνια Νησιά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας FLAME, «στόχος της εκτίμησης είναι η ανίχνευση Περιφερειών της Ελλάδας όπου με βάση αναλύσεις των παρελθουσών συνθηκών και εποχικών προγνωστικών δεδομένων, το περιβάλλον αναμένεται να είναι λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.