Μεγέθους έως 7,8 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ μπορεί να είναι ο σεισμός ο οποίος θα σημειωθεί έως το 2027-2028 στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί το 1/3 των κτιρίων. Αυτό εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ερωτώμενος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ, εάν είναι μύθος ότι σεισμοί στην Τουρκία επηρεάζουν και την Ελλάδα.
«Καθόλου μύθος δεν είναι» απάντησε και διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει μόνο εάν η σεισμική διέγερση αφορά στο ρήγμα της Ανατολίας: «Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στην Τουρκία στο Ισμίτ, τη Νικομήδεια. Στις 7 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 20 μέρες μετά, είχαμε τον σεισμό στην Αθήνα. Μετά από τον σεισμό στην Αθήνα διαπιστώσαμε ότι κάποια σχέση είχε με τον σεισμό στην Τουρκία και κάπως επηρέασε Και μετά από δύο μήνες είχαμε τον άλλον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία στο Μπολού, που δεν επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Άρα δεν είναι μονοσήμαντη διαδικασία, επηρεαζόμαστε όταν γίνεται σεισμός στο ρήγμα της Ανατολίας, γιατί όταν γίνεται κάπου αλλού δεν επηρεαζόμαστε καθόλου», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως ο κ. Λέκκας είπε, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εκτιμά έναν σεισμό της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινόυπολη, με βάση τις διαστάσεις του ρήγματος. Ένα τέτοιο τρομακτικό ενδεχόμενο είπε ότι θα σήμαινε ισοπέδωση του 1/3 των κατασκευών που είναι παλιές, το 1/3 των καινούριων κατασκευών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ το υπόλοιπο 1/3 είναι καλές κατασκευές. Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη είναι η ανθρώπινη έκθεση, είναι 17 εκατομμύρια μέσα σε έναν στενό χώρο».
Λέκκας: Νομοτελειακό να κάνει σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ερωτηθείς για το σε τι βάθος χρόνου αναμένεται τέτοιος σεισμός, ο κ. Λέκκας είπε: «Μετά τον σεισμό του 1999 η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνέκλινε ότι θα έχουμε έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέχρι το 2020. Δεν έγινε. Είχαμε πέσει έξω στις προβλέψεις. Όμως όσο περνάει το χρονικό διάστημα γεμίζει ενέργεια το ρήγμα και θα κάνει μεγαλύτερο σεισμό. Είναι νομοτέλεια ότι θα σπάσει αυτό το ρήγμα γιατί τα 12 κομμάτια που συγκροτούν το ρήγμα της Ανατολίας έχουν σπάσει. Το τελευταίο που δεν έσπασε είναι αυτό της Κωνσταντινούπολης. Νομοτελειακά θα σπάσει».
«Μπορεί να είναι και από μέρα σε μέρα, δεν το αποκλείουμε, αλλά ένας μέσος όρος που εκδηλώνεται ο δεύτερος σεισμός είναι της τάξεως των 2 – 3 ετών. Πρέπει να γίνει ανάλυση αυτού του σεισμού όταν εκδηλωθεί και στη συνέχεια να υπολογίσουμε αν αυτές οι δυνάμεις μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.