Ζημιά έως 100 εκατ. ευρώ στην Κρήτη μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook

Ζημιά έως 100 εκατ. ευρώ στην Κρήτη μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook

Μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων ευρώ υπολόγισε τα χρήματα που θα χαθούν στην Κρήτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook ο οποίος σε συνέντευξή του διαβεβαίωσε ότι η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει την ομαλή διακίνηση των πελατών της.

«Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ και μία πρώτη εκτίμηση», όπως ανέφερε, «είναι ότι το πoσό αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων».

Μιλώντας στον στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Τσακαλάκης, ανέφερε ότι η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει την ομαλή διακίνηση των πελατών της Thomas Cook και θα ορίσει σήμερα ή μέχρι αύριο ποιος tour operator θα αναλάβει να επαναπατρίσει τους τουρίστες και να πληρωθούν βέβαια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας.

Ο κ. Τσακαλάκης εξήγησε πως οι αποζημιώσεις αφορούν το διάστημα από τη μέρα που έκλεισε ο ταξιδιωτικός οργανισμός μέχρι και να ολοκληρωθούν τα τουριστικά πακέτα στο τέλος Οκτωβρίου, τα οποία τελικά θα συνεχιστούν και είναι εκείνα που έχουν ασφαλιστεί. Τα μη ασφαλισμένα τουριστικά πακέτα θα ακυρωθούν, κάτι που επηρεάσει όλη την Κρήτη. Οι πελάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα τους ταξίδια για Κρήτη μέσω των ασφαλισμένων τουριστικών πακέτων θα βρεθούν και στο Ρέθυμνο και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που θα διαμείνουν θα πληρωθούν κανονικά.

Αναφερόμενος στη ζημιά είπε ότι μεγάλος μέρος αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ όπως είπε, υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε από τις 16 Ιουλίου και μετα δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόζους της Κρήτης, καθώς η πρκατική που ακολουθούσαν ήταν να εξοφλούνται τα συμβόλαια τρεις μήνες μετά.

Δυστυχώς όπως είπε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε οι ξενοδόχοι τα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν ως αποζημίωση για τα τουριστικά πακέτα, θα τα λάβουν πολύ αργότερα.

Με έξι πτήσεις ξεκινάει ο επαναπατρισμός των επισκεπτών

Έξι πτήσεις -όσες ήταν προγραμματισμένο να γίνουν- αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο το βράδυ από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τουρίστες που είχαν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους με την Thomas Cook.

Όπως τόνισε ο αερολιμενάρχης του «Ν. Καζαντζάκης», Γιώργος Πλιάκας, η επιστροφή των τουριστών θα γίνει στις ημερομηνίες που ήταν έτσι κι αλλιώς καθορισμένες, ενώ οι αυριανές πτήσεις θα γίνουν, από άλλες εταιρείες, τις ίδιες ώρες. Η πρώτη πτήση αναχωρεί λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ και η τελευταία στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα.

«Είναι μια διαδικασία που σχεδιάζεται με λεπτομέρεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Υπολογίζουμε ότι αύριο θα αναχωρήσουν περίπου 1.000 τουρίστες. Ήδη βρίσκονται στο Ηράκλειο και διαμορφώνουν το πρόγραμμα, στελέχη του ασφαλιστικού οργανισμού που θα καλύψει τους επιβάτες, αλλά και άτομα από το προξενείο. Νομίζω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», δήλωσε ο κ. Πλιάκας.