Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων η πρώην επικεφαλής της Fed

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων η πρώην επικεφαλής της Fed

Υπέρ μίας μείωσης της τάξεως των 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια εμφανίζεται η πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, καθώς η παγκόσμια οικονομία εξασθενεί, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει εξασθενήσει. Πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μαίνονται συγκρούσεις για το εμπόριο, προκαλώντας αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις», ανέφερε η Γέλεν, μιλώντας σε συνάντηση στο Άσπεν του Κολοράντο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την προσεχή Τετάρτη, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η απόφαση αυτή αναμένεται παρά το γεγονός πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, καθώς μέσα στον Ιούλιο θα προστεθούν 170.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο δείκτης της ανεργίας θα βρεθεί στο 3,7% σύμφωνα με το Refinitiv.

Την Παρασκευή τα σχετικά στοιχεία έδειξαν πως η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ανήλθε στο 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά το γεγονός πως η εκτίμηση ήταν χαμηλότερη, γεγονός που συνέβη εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλός, με την Γέλεν να επισημαίνει πως είναι «εξαιρετικά χαμηλός».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι νησί. Είμαστε τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας. Όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο – στην Ευρώπη και στην Ασία- επηρεάζουν τις ΗΠΑ. Και επίσης είναι αλήθεια πως η οικονομική και νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζει τις συνθήκες σε ολόκληρη την υφήλιο», πρόσθεσε η Γέλεν.

Σημειώνεται πως η Γέλεν ηγήθηκε της Fed επί μία τετραετία, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2018. Κάτω από τις οδηγίες της η Fed αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τον Δεκέμβριο του 2015.

Η επερχόμενη μείωση των επιτοκίων θεωρείται ως μία προειδοποιητική κίνηση από την Fed, εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Η κεντρική τράπεζα, άλλωστε, είχε εκφράσει την ανησυχία της για τον μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου αλλά και εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού, ενώ είχε δηλώσει την πρόθεσή της να δράσει ώστε να επεκτείνει την οικονομική της επιρροή σε περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο.