Ξεκινούν οι πιο απρόβλεπτες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών

Ξεκινούν οι πιο απρόβλεπτες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών

Οι εργοδότες καλούνται μέχρι το τέλος του μήνα να στείλουν στο Taxis τις βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων για το 2020. Και έτσι, θα μπει ο θεμέλιος λίθος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων που θα είναι πιο «απρόβλεπτες» -όσον αφορά το περιεχόμενό τους- των τελευταίων 10ετίων.

Με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στον καθορισμένο από τον νόμο χρόνο δηλαδή στο τέλος Ιουνίου. Και αυτό διότι κατά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα προκύψουν πολλά ζητήματα: Θα εντοπιστεί ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται να μην φορολογηθούν για τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει;

Θα αποτυπωθούν σωστά τα μειωμένα εισοδήματα λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας; Πώς θα φανούν στις φορολογικές δηλώσεις οι επιστρεπτέες προκαταβολές από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες ενισχύσεις δεν θα φορολογηθούν; Οι μισθωτοί θα δηλώσουν τα 534 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τεκμήρια από τη στιγμή που ούτε αυτό το εισόδημα θα φορολογηθεί; Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές; Θα πρέπει να αντιστοιχούν σε μικρότερο ποσοστό από το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος και αν ναι για ποιους; Θα εφαρμοστούν κατά γράμμα τα τεκμήρια διαβίωσης; Για όλους;

Κι όμως είναι πιθανό με το που θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να υπάρξει ρεκόρ ανταπόκρισης. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν καθώς το μειωμένο εισόδημα θα τους ανοίξει τον δρόμο για την εξασφάλιση επιδομάτων. Ειδικά οι γονείς με παιδιά θα λάβουν επίδομα για πρώτη φορά λόγω της μείωσης εισοδήματος ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θα λάβουν υψηλότερο επίδομα συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά. Αντίστοιχα, περισσότεροι θα είναι οι δικαιούχοι και άλλων επιδομάτων όπως του επιδόματος στέγασης που λαμβάνουν οι ενοικιαστές ή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν με πολύ μεγάλη αγωνία το περιεχόμενο των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πολύ απλά διότι όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση στα δηλωμένα εισοδήματα (αυτή η μείωση δεν μπορεί να αποφευχθεί) τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απώλεια φορολογικών εσόδων. Από την άλλη, όσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των δηλωμένων εισοδημάτων, τόσο περισσότερα χρήματα θα χρειαστούν για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Τα δηλωθέντα εισοδήματα ενδέχεται να υποχωρήσουν φέτος ακόμη και κάτω από 70 δισ. ευρώ συνολικά. Τέτοιο ποσό δεν έχει καταγραφεί ποτέ από τότε που μπήκε η χώρα στο ευρώ. Θα είναι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ που θα προκαλέσει η πανδημία.