Wind: Το «γύρισμα» των τηλεπικοινωνιών, η Forthnet και η TV

Wind: Το «γύρισμα» των τηλεπικοινωνιών, η Forthnet και η TV

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην καλύτερη φάση της σχεδόν 24χρονης ιστορίας της στην Ελλάδα είναι η Wind Ελλάς, έχοντας θωρακιστεί χρηματοοικονομικά μετά τα ομόλογα του 2016 και του 2017, έχοντας διαμορφώσει πολύ ισχυρό δίκτυο οπτικών ινών με εξαιρετικά ανταγωνιστικές υπηρεσίες, αλλά και έχοντας «χτίσει» (τα τελευταία χρόνια) πολύ καλό όνομα στις τάξεις των καταναλωτών, με εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό πιστών πελατών.

Το 2017 έκλεισε με... στοκ ρευστότητας 150 εκατ. ευρώ, η οποία παρέχει ασφάλεια στην εταιρεία ώστε να μην χρειάζονται άλλες κινήσεις μέσω ομολόγου, ενώ αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για οργανική ανάπτυξη, ήτοι περαιτέρω ανταγωνιστικές υπηρεσίες, αλλά και πιθανές εξαγορές.

Στο θέμα των εξαγορών, όπως αποκάλυψες χθες στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς Νάσος Ζαρκαλής, «οι μέτοχοί μας έχουν καταθέσει μη δεσμευτική πρόταση για τη Forthnet, ενώ παρακολουθούμε τη διαδικασία από κοντά. Το θέμα το χειρίζονται οι τράπεζες, οπότε δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η πώληση».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι μέσα στο 2018 δύσκολο να υπάρξει ενδιαφέρον της Wind για άλλη εξαγορά στη χώρα μας, πέραν της Forthnet, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα δεν το επιτρέπουν.

Αναφορικά με τα καταστήματα ο κ. Ζαρκαλής τόνισε ότι αυτή της στιγμή η Wind διαθέτει ανά την επικράτεια 260 καταστήματα η πλειονότητα των οποίων έχει ανακαινιστεί, οπότε ελάχιστα είναι τα σημεία που θα χρειαστεί να ανοίξουν νέα, να γίνουν δηλαδή κάποιες συμπληρωματικές κινήσεις.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, το 2017 η εταιρεία διέθεσε 97 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε δίκτυα
τέταρτης γενιάς (4G), οπτικές ίνες και καλύτερες υπηρεσίες, ενώ το 2018 το πρόγραμμα επενδύσεων θα κυμανθεί από 95 έως 105 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «το δίκτυό μας 4G έχει μεγαλώσει κατά 23% την τελευταία τετραετία από το 2014 έως το 2017. Πρόκειται για μια από τις ταχύτερες αναπτύξεις 4G στην Ευρώπη. Σήμερα το δίκτυο τέταρτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία φτάνει το 87% πληθυσμιακή κάλυψη, με στόχο τέλη του ''18 η διείσδυση να είναι στο 95% και στο τέλος του ''19 να έχει φτάσει στο 100%.

Το επενδυτικό μας πρόγραμμα εστιάζεται στο τρίπτυχο καλύτερες υπηρεσίες, μεγάλωμα δικτύου και περαιτέρω “χτίσιμο” της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ο ίδιος επισήμανε ότι «κάθε ημέρα η αξία της εταιρείας μας μεγαλώνει, γινόμαστε καλύτεροι, προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Αυτό το ξέρουν και το βλέπουν οι μέτοχοί μας, που είναι τα funds με τα οποία πορευόμαστε χρόνια τώρα.

Χθες επισημάνθηκε ότι οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι (Golden Tree και Cyrus) αύξησαν τη συμμετοχή τους στο 75% ενώ οι τρεις μεγαλύτεροι ελέγχουν πλέον το 93% της Wind Hellas.

Οικονομικές επιδόσεις, δανεισμός, προοπτικές

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, ο δανεισμός της Wind είναι σε πλήρη έλεγχο, καθώς διαμορφώνεται στα 180 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που υπάρχει λειτουργική κερδοφορία 102,7 εκατ. ευρώ.

Το 2017 έκλεισε με πολύ βελτιωμένες επιδόσεις με τα συνολικά έσοδα να διαμορφώνονται στα 494 εκατ. ευρώ (+3,9%) και τα EBITDA στα 102,7 εκατ. ευρώ (+13,4%). Το 63% των εσόδων προήλθε από την κινητή τηλεφωνία και το 37% από τη σταθερή τηλεφωνία.

Η αύξηση των εσόδων της Wind Ελλάς κατά τη διετία 2015 – 2017 ανήλθε σε 7,3%, ενώ η αύξηση του EBITDA για την ίδια περίοδο άγγιξε το 21,3%. Βελτιωμένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν και το περιθώριο EBITDA που ανήλθε σε 20,9% για το 2017.

Ανακάμπτει η αγορά των τηλεπικοινωνιών

Η αγορά των τηλεπικοινωνιών μετά από μια οκταετία πτώσης και συρρίκνωσης, ανακάμπτει. Το 2017 έφτασε στα 4,2 δισ. ευρώ, με την αγορά της κινητής στα 1,82 δισ. ευρώ και σταθερής στα 2,17 δισ. ευρώ. Βεβαίως, η αγορά απέχει ακόμη παρασάγγας από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις του 2008 όταν ο τζίρος στις τηλεπικοινωνίες ήταν στα 7,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Wind, η έστω μικρή άνοδος της αγοράς το 2017 συνδέεται κυρίως με τη σταθεροποίηση στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Στην κινητή, ο βασικός λόγος ήταν η έκρηξη των data, ενώ στη σταθερή, η σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων.

Τηλεπικοινωνιακό εκτόπισμα της Wind Ελλάς

Το 2017 έκλεισε με 801.000 συνδρομητές συμβολαίου για τη Wind Hellas, 529.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας (με μερίδιο 28,1%) και 219.000 πελάτες με πακέτα σύγκλισης και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες mobile internet. Επίσης, η μέση χρήση data αυξήθηκε κατά 50% και ακουμπάει το 1 Gb τον μήνα.

Συνδρομητική τηλεόραση

Πολύ σύντομα (σε λίγες εβδομάδες) η Wind θα παρουσιάσει τη νέα συνδρομητική της πλατφόρμα, με την οποία θα μπει δυναμικά σ'' αυτό το χώρο. Ήδη από το Δεκέμβριο υπάρχει πιλοτικό πρόγραμμα, γίνονται δοκιμές, διορθώσεις και εμπλουτισμός προγράμματος.