Wall Street: Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης λόγω εμπορικού πολέμου

Wall Street: Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης λόγω εμπορικού πολέμου

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street «ενώθηκαν» για να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης από τον κλιμακωτό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μια παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα σε εννέα μήνες εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ επιβάλλει δασμούς ύψους 25% σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων και κυρώσεις στο Πεκίνο, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Ξεχωριστά, η JPMorgan Chase & Co. δήλωσε ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί στο 40% από το 25% πριν από ένα μήνα.

«Οι πρόσφατες συνομιλίες με τους επενδυτές έχουν ενισχύσει την αίσθηση ότι οι αγορές υποτιμούν τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων», ανέφερε σε έκθεσή του ο Τσετάν Αχάια, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley.

«Οι επενδυτές είναι γενικά της άποψης ότι η εμπορική διαμάχη θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά φαίνονται να αγνοεί τον πιθανό αντίκτυπό της στις μακροοικονομικές προοπτικές παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Τέτοιες προειδοποιήσεις ενδέχεται να καθορίσουν τη ροή των χρηματοπιστωτικών αγορών, αναφέρει το Bloomberg ενώ ο κύριος οικονομολόγος της JPMorgan, Μπρους Κάσμαν επισημαίνει: «Η παγκόσμια ανάπτυξη τώρα φαίνεται πιθανό να υποχωρήσει κάτω από την "τάση" για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους».

Επίσης, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα από τις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 10% στις υπόλοιπες εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα και σε όλα τα προϊόντα του Μεξικού.

Η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης του δευτέρου εξαμήνου των ΗΠΑ κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2% και δήλωσε ότι βλέπει μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κλιμακώθηκε καθώς κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για την κατάρρευση των συνομιλιών. Ο εμπορικός πόλεμος παίρνει παγκόσμια διάσταση, εν μέσω της επιδείνωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα ως απάντηση στην παράνομη μετανάστευση.

Επιπλέον, και οι αναλυτές της Citigroup Inc. συνέστησαν στους επενδυτές να αγοράσουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σημειώνοντας την τελευταία φορά που η παγκόσμια οικονομία φαινόταν όπως τώρα, ήταν στις αρχές του 2016 καθώς μετά ακολούθησε ισχυρή παγκόσμια επιβράδυνση.