Vivendi: Σε συζητήσεις για πώληση του 10% της Universal Music στον Μπιλ Άκμαν

Vivendi: Σε συζητήσεις για πώληση του 10% της Universal Music στον Μπιλ Άκμαν

Σε συζητήσεις για την πώληση του 10% της Universal Music Group σε εταιρεία SPAC συμφερόντων του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν, βρίσκεται η Vivendi, σε μια συμφωνία που εφόσον ολοκληρωθεί θα καταστήσει την Universal την μεγαλύτερη εισηγμένη δισκογραφική εταιρεία παγκοσμίως.

Στα πλαίσια των όρων της συναλλαγής, η Universal στα 35 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους, όπως δήλωσε η Vivendi. Πρόκειται για αποτίμηση σημαντικά αυξημένη από τα 30 δισ. ευρώ που εκτιμήθηκε το 2019, όταν απέκτησε μερίδιο της εταιρείας η κινεζική Tencent.

Η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPAC) του Άκμαν ονομάζεται Pershing Square Tontine Holdings και συγκέντρωσε 4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς, ποσό ρεκόρ για τέτοιου τύπου εταιρεία.

Από την πλευρά της, η Vivendi έχει κάνει ήδη γνωστό πως θα διανείμει το 60% του κεφαλαίου της Universal Music Group στους μετόχους της και θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ μέχρι το τέλος του έτους.

Μεταξύ άλλων, στις τάξεις της Universal περιλαμβάνονται καλλιτέχνες όπως η Τάιλορ Σουίφτ, ο Ντρέηκ και η Μπίλι Έλις. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η μουσική βιομηχανία ανέκαμψε μετά από μια δεκαετία ύφεσης χάρη στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες streaming και η Vivendi προσπάθησε να εξασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια από την UMG, ειδικά μετά το πλήγμα λόγω υποχώρησης των διαφημιστικών και εκδοτικών της δραστηριοτήτων.

Η εισαγωγή της Universal στο χρηματιστήριο αναμένεται να της παράσχει επιπλέον ρευστότητα για να ανταγωνιστεί τις μεγάλες αντίπαλες εταιρείες του κλάδου όπως η Warner Music και η Sony Music Entertainment.

Αρχικά η Vivendi είχε προγραμματίσει τη δημόσια εγγραφή της Universal το 2023, ωστόσο νωρίτερα φέτος ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει στην ενέργεια μέχρι το τέλος του 2021.