Οι καταναλωτές πρέπει να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper, θύματος της ευρωπαϊκής κρίσης των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσαν την Τετάρτη μέτοχοι και διαχειριστές κεφαλαίων.
Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από το Βερολίνο πρόγραμμα διάσωσης, προειδοποιώντας ότι οι απώλειες λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της πτώσης των εξαγωγών από τον κύριο προμηθευτή της, τη Ρωσία, μπορεί να ανέλθουν σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.
Ο Τόμας Χεχτφίσερ της συμβουλευτικής ομάδας μετόχων DSW είπε ότι τις τεράστιες απώλειες πρέπει να τις επωμιστούν μια ευρεία ομάδα ενδιαφερομένων. "Αυτό (η κατανομή του κόστους) περιλαμβάνει ότι μέρη του υψηλότερου κόστους μετακυλίονται στους πελάτες φυσικού αερίου", δήλωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλει να συνεισφέρει περισσότερο ο βασικός μέτοχος της Uniper, η φινλανδική κρατική ενεργειακή εταιρεία Forum με μερίδιο 78%, η οποία προκάλεσε πολεμική με την πρόταση της να διαλύσει την εταιρεία.
Ο Χεχτφίσερ θεωρεί απίθανη τη συμμετοχή του γερμανικού κράτους - που ζητήθηκε από τους διευθυντές της Uniper για να αποφευχθεί η κατάρρευση και να προστατευθεί η αξιολόγηση της εταιρείας - επειδή τα περιουσιακά στοιχεία της Uniper περιλαμβάνουν πολιτικά αμφιλεγόμενους ρωσικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και σουηδικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ο Τόμας Ντέσερ, ανώτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Union Investment, μεγάλος μέτοχος σε διάφορους ενεργειακούς παίκτες, υποστήριξε επίσης την ιδέα να ζητηθεί από τους καταναλωτές να επωμιστούν περισσότερο το βάρος της έκρηξης της τιμής του φυσικού αερίου και τις διασώσεις των εταιρειών. «Η κυβέρνηση αποφεύγει να πει στους καταναλωτές φυσικού αερίου πού έχουν φτάσει οι τιμές και πού εξακολουθούν να κατευθύνονται», είπε. Μόλις το κόστος βοήθειας των εταιρειών και οι υπέρογκες τιμές χονδρικής φτάσουν στους τελικούς πελάτες, θα δοθεί κίνητρο για χρήσιμη εξοικονόμηση ενέργειας, εξήγησε ο Ντέσερ.
Η ολλανδική παράδοση φυσικού αερίου πριν από τον μήνα κοστίζει επί του παρόντος 181 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), παραπάνω από υπερδιπλάσια από την τιμή μόλις πριν από έναν μήνα. Οι μετοχές της Uniper έχουν υποχωρήσει 17% την περασμένη εβδομάδα.