Θετική έκπληξη: Ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο

Θετική έκπληξη: Ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο

Καλύτερα του αναμενόμενου είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του πρώτου τρίμηνου της οικονομίας. Καταγράφουν ύφεση μόλις 0,9%, στοιχείο που πιστοποιεί ότι οι αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης ήταν σωστές, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για επίδοση πολύ καλύτερη απ’ ότι άλλων χωρών, όπως και της Ευρωζώνης.

Ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει ζημιά μόλις 0,9% το πρώτο τρίμηνο, η ύφεση στην Γερμανία διαμορφώθηκε σε 2,3%, στην Πορτογαλία 2,4%, στην Ιταλία 4,8%, στην Γαλλία 5,4% και στην Ευρωζώνη 3,2%. Το ποσοστό της Ελλάδας δείχνει ότι αν οι εξελίξεις στην οικονομίας κινηθούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε θα επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, δηλαδή οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση φέτος κοντά στο 4,7%. Και με δεδομένο ότι η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό, εφόσον αυτός πάει καλά και δεν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα, η τελική εικόνα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά καλύτερη των αρχικών προβλέψεων.

Κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ήδη τα έσοδα παρουσιάζουν αρρυθμίες οι οποίες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο, μείωση κατά 0,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία υπέστη πλήγμα 776 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο. Κι ατό καθώς σε επίπεδο ΑΕΠ, αυτό από τα 48, 515 δισ ευρώ του τέταρτου περυσινού τριμήνου διαμορφώθηκε κατά το πρώτο φετινό στα 47,739 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2019.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

ΑΕΠ#ΕΛΣΤΑΤ

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

ΕΛΣΤΑΤ

Διαβάστε ακόμα:

Χρ. Σταϊκούρας: Σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ύφεση