Τσουχτερός ο λογαριασμός των φετινών δηλώσεων για τους φορολογούμενους

Τσουχτερός ο λογαριασμός των φετινών δηλώσεων για τους φορολογούμενους

Φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους φέτος, καθώς τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν κατατεθεί ανέρχονται στο 33,85% το συνόλου, με τον μέσο όρο φόρου να διαμορφώνεται στα 713 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την ΑΑΔΕ έχουν εκκαθαριστεί 1.583.787 δηλώσεις από τις οποίες οι 536.128, δηλαδή το 33,85%, είναι χρωστικές με το συνολικό ποσό σε φόρους να ανέρχεται στα 341.892.918 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 13 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Αντίστοιχα, όσοι έχουν λαμβάνειν από την εφορία ανέρχονται σε 211.048 φορολογούμενους, δηλαδή 13,33%, ενώ το μέσο ποσό επιστροφής διαμορφώνεται στα 307,6 ευρώ.

Τέλος, περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις, 836.611 στο σύνολο ή 52,82%, είναι μηδενικές.



Αν και η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στο τέλος Ιουνίου, ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» σημειώνει ότι έφτασαν στο γραφείο της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου εισηγήσεις για παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, δηλαδή μόλις τρία 24ωρα πριν εκπνεύσει και η προθεσμία της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Η καθυστέρηση στη διαδικασία έναρξης υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καν ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα, τα προβλήματα και οι απορίες που έχουν προκληθεί από την αλλαγή του εντύπου Ε3 και φυσικά η ενεργοποίηση του κωδικού 049 με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθιστώντας πλέον αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος Ιουνίου. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ με την παράταση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα πάνε όλα πίσω, εκτός από τις… πληρωμές. Δηλαδή, ακόμη και αν ανακοινωθεί η 27η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα θα έχουν στη διάθεσή τους τις τρεις διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου, τέλος Νοεμβρίου) και τα νομικά πρόσωπα τις έξι μηνιαίες. Φυσικά, οι φορολογούμενοι έχουν φέτος τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσα από τη διαδικασία της ρύθμισης με μοναδική επιβάρυνση το επιτόκιο του 5,86%. Με την καθυστέρηση στην υποβολή της δήλωσης: 

1. Θα μετατεθεί και η προθεσμία υποβολής των νέων δηλώσεων για την εξασφάλιση του κοινωνικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η νέα δήλωση θα πρέπει να γίνει έως τις 27 Αυγούστου, δηλαδή έναν μήνα αφού τελειώσουν οι δηλώσεις εισοδήματος. 

2. Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Αυγούστου, καθώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί και η ολοκλήρωση των δηλώσεων εισοδήματος (από τις οποίες εξαρτάται το ποιοι θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ποιοι όχι) και φυσικά και η δημοσίευση των νέων αντικειμενικών αξιών με τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου.