ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Τρίμηνο ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές startups με χρηματοδοτήσεις 21,4 δισ. δολάρια

Τρίμηνο ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές startups με χρηματοδοτήσεις 21,4 δισ. δολάρια

Κεφάλαια 21,4 δισ. δολαρίων «σήκωσαν» από την αγορά οι startups στην Ευρώπη στο 1ο τρίμηνο του 2021, αποδεικνύοντας ότι το startup οικοσύστημα στη Γηραιά Ήπειρο ενισχύει σταδιακά τη δυναμική του, παρά την υγειονομική κρίση και την οικονομική αβεβαιότητα.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έλαβαν την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών από όλο τον κόσμο, με την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία να κρατούν τα σκήπτρα ενώ ακολουθούν funds από την Αμερική, με τις χρηματοδοτήσεις σε startups επί ευρωπαϊκού εδάφους να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ διπλασιάστηκαν έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2020,σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 αναδείχθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους 16 νέα unicorns, δηλαδή νεοφυείς εταιρείες με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων, όταν σε όλη διάρκεια του 2020 η Ευρώπη δημιούργησε μόλις 15 startups - «μονόκερους». Οι «μονόκεροι» της Ευρώπης όχι μόνο αυξήθηκαν σε αριθμό, αλλά «σήκωσαν» και μεγαλύτερο αριθμό κεφαλαίων το 1ο τρίμηνο του 2021, συγκεκριμένα 8,2 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 3,9 δισ. το 4ο τρίμηνο του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρηματοδοτήσεις αυξήθηκαν σε νεοφυείς εταιρείες όλων των σταδίων (“σποράς” - seed stage -, αρχικού σταδίου - early stage - και τελικού σταδίου).

Ενδεικτικό της δυναμικής του οικοσυστήματος είναι ότι οι startups της Ευρώπης όχι μόνο προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, αλλά σταδιακά ενηλικιώνονται και μεγαλώνουν το εκτόπισμά τους στην αγορά. 

Οι ευρωπαϊκές startups, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, βρίσκονται πια σταθερά στα ραντάρ των επενδυτικών κεφαλαίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι πιο δραστήριοι επενδυτές σε νεοφυείς εταιρείες της περιοχής προήλθαν από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ονόματα, όπως αυτά των funds High-Tech Gründerfonds, Business Growth Fund, HV Capital και Northzone.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 1ο τρίμηνο του 2021, έκαναν αισθητή την επενδυτική τους παρουσία στην Ευρώπη funds, όπως το Google GV, πρώην Google Ventures, ο επενδυτικός βραχίονας της Google, η Accel, η Index Ventures, η General Catalyst και το hedge fund Tiger Global Management.

Οι επενδυτές κατηύθυναν στη διάρκεια του τριμήνου τα κεφάλαια τους σε ευρωπαϊκές startups, που διανύουν το πρώτο στάδιο της επιχειρηματικής τους διαδρομής, αλλά και σε πιο ώριμες εταιρείες του οικοσυστήματος.

Η χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών στην Ευρώπη στο στάδιο “σποράς” ανήλθε σε 1,3 δισ. δολάρια τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα τρίμηνο. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 26% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 10% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2020.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές startups αρχικού σταδίου προσέλκυσαν κεφάλαια 5,8 δισ. δολαρίων μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο, χρηματοδότηση που, επίσης, αποτελεί υψηλό όλων των εποχών για τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Είναι δε αυξημένη κατά 62% σε ετήσια βάση και κατά 49% σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020.

Εκεί, όμως, που πραγματικά οι χρηματοδοτήσεις “έσπασαν” κάθε ρεκόρ ήταν στις startups “τελικού σταδίου”, οι οποίες προσέλκυσαν 14,3 δισ. δολάρια, που συνιστά αύξηση 202% σε ετήσια βάση και 126% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό, που έχει καταγραφεί ποτέ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτού του σταδίου.