Τράπεζες: Το επόμενο βήμα της χρηματιστηριακής αγοράς

Τράπεζες: Το επόμενο βήμα της χρηματιστηριακής αγοράς

Συνεδρίαση της Alpha θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια των συναλλαγών με 63,7 εκατ. τεμάχια και με μόνιμα θετικό πρόσημο έδωσε το στίγμα στον τραπεζικό κλάδο ( +1,16%) , περιορίζοντας στο μηδέν τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη στο -0,04% στις 873,87 μονάδες.

Η προηγηθείσα αύξηση κεφαλαίου, τα τεμάχια της οποίας εισέρχονται σήμερα στο ταμπλό, οδήγησε  στην έκτακτη αναβάθμιση της τράπεζας , που εισέρχεται στο δείκτη Global Standard του MSCI ανεβάζοντας σε πέντε πλέον τις ελληνικές συμμετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank και Αlpha Bank) , από την Τετάρτη 14 Ιουλίου. Η ζήτηση προβλέπεται μεγάλη αλλά εκτός αυτού, το γεγονός μεταβάλλει  επί τα βελτίω και την εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς  που σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου ( 0,736%) μπορεί να αποτελέσει το στίγμα επανεκκίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς για την εκ νέου υπέρβαση των 900 μονάδων.

Μετά και την δεύτερη ολοκληρωμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο, απομένει  για το τέλος Ιουλίου η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των τραπεζών από τον SSM. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες ανεπισήμως έχουν ήδη ενημερωθεί από τον SSM ότι πέρασαν επιτυχώς τα πανευρωπαϊκά stress test μιας και  η κεφαλαιακή τους επάρκεια ικανοποιεί τις εποπτικές προσταγές ακόμα και στο ακραίο σενάριο της άσκησης, που έγινε με βάση τα δεδομένα του 2020, χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη οι πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης που πήραν οι ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί η επιτυχία των τραπεζών στην προσομοίωση ακραίων καταστάσεων , πρέπει να λάβουμε υπόψη  ότι στην τράπεζα Πειραιώς δεν προσμετράται ούτε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ  αλλά ούτε η έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 ύψους 600 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2021, όπως και η αντίστοιχη της Alpha Bank που ολοκλήρωσε την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ πριν από λίγες ημέρες .    

 Στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2020 – 2021) της Τράπεζας της Ελλάδος το α΄ τρίμηνο του 2021 τόσο ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) όσο και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε ενοποιημένη βάση για τις ελληνικές τράπεζες, υποχώρησαν ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020, αλλά παρέμειναν σε ικανοποιητικό επίπεδο (13,6% και 15,6% αντίστοιχα στο τέλος Μαρτίου του 2021). Ενσωματώνοντας την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 11,8% και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 13,8%.  Επισημαίνουμε ότι το 65% των κεφαλαίων CET1 των τραπεζών αντιστοιχεί σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι τράπεζες  συνεχίζουν να ακολουθούν συντηρητική πολιτική, παρά το γεγονός ότι και ο Υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  καλούν τους τραπεζίτες να επεκτείνουν την τραπεζική πίστη δεδομένων των θετικών συνθηκών ρευστότητας. 

Είναι εφικτό να αναμένουμε ότι με το ξεκίνημα της λειτουργίας του Νext Generation ΕU θα δοθεί το «πράσινο φώς» για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας  εκ μέρους των τραπεζών , καθώς ο μηχανισμός  απαιτεί ένα συνολικό ύψος χρηματοδοτήσεων της τάξης των 30-32 δις. ευρώ. 

Η κινητικότητα στις  δεικτοβαρείς  μη τραπεζικές, δεν έχει να πάψει να υπάρχει , όπως αποδεικνύεται από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών όπως η συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου Ήρων (Ήρων Ενεργειακή Α.Ε. & Ήρων ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε.) από τον Όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τους Ομίλους ENGIE και Qatar Petroleum, ή το “πράσινο φως” που έδωσε η Κομισιόν για την πώληση έως 40% της Αριάδνη, 100% Θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το Έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. 

Η αγορά  εξακολουθεί να παραμένει επιφυλακτική  προσώρας και αυτό οφείλεται κυρίως στην κίνηση του Τραπεζικού Δείκτη που αποτελεί σηματωρό για την επόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη. Και αναμένει και την αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων των τραπεζικών μετοχών εκ μέρους των διεθνών Οίκων, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει στις αναλύσεις τους να το κάνουν, όπως η Βofa στις αρχές του μήνα.

Στο εβδομαδιαίο ,ο ΔΤΡ διόρθωσε από το τοπικό υψηλό των 639,42 μονάδων και φαίνεται να αντιδρά από την πολύ σημαντική γραμμή τάσης R1. Eπιβεβαιωμένη αντίδραση , θα απαιτήσει και την ανοδική διάσπαση των 575 μονάδων με ακόλουθη υπέρβαση  και των 600 μονάδων ,με στόχο τις 670 μονάδες που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα για τις τραπεζικές μετοχές. Αρνητική διαγραμματική εξέλιξη με πίεση τους τραπεζικούς τίτλους, θα επιφέρει η καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης με πρώτο στόχο τις 508 μονάδες και μεσοπρόθεσμο στόχο τις 470 μονάδες. Στην ουδέτερη ζώνη ο ταλαντωτής RSI 14 στις 53 μονάδες.