7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ρόλος κλειδί για το υπερταμείο : Το στοίχημα της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων

Το στοίχημα της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων

Στην αποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων των θυγατρικών της θα προχωρήσει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της Γρ.Δ.Δημητριάδης, χθες, σε ημερίδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αποτίμηση του κρατικού real estate είναι ένα εγχείρημα που σχετίζεται με το νέο στρατηγικό σχέδιο του υπερταμείου για το διάστημα 2022-2024, που υπολογίζεται ότι θα λάβει το πράσινο φως τον Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπερταμείο θα προχωρήσει σε μία συμφωνία - πλαίσιο ώστε την επόμενη διετία να προχωρήσει στην εκτίμηση των ακινήτων των θυγατρικών εταιριών του, μεταξύ των οποίων η ΕΤΑΔ, η ΓΑΙΑΟΣΕ και το ΤΑΙΠΕΔ που διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Τα προβλήματα, χωρίς αμφισβήτηση, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το έργο της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων είναι πολλά, όπως οι καταπατήσεις ή το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Γι’αυτό το υπερταμείο επιδιώκει σε συνδυασμό με την ωρίμανση των κρατικών ακινήτων να προχωρήσει στην αποτίμηση της αξίας τους.

Η ΕΤΑΔ από περίπου 80.000 ακίνητα, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 2.600 πιο «ώριμων» ιδιοκτησιών. Από αυτά ένας μεγάλος αριθμός είναι τουριστικού ενδιαφέροντος, άλλα χρησιμοποιούνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και πολλά βρίσκονται εντός αλλά κι εκτός σχεδίου. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι η ΕΤΑΔ διαθέτει 134 τουριστικά ακίνητα (πρώην Ξενία, κάμπινγκ, μαρίνες, αιγιαλούς, ιαματικές πηγές), πέντε ολυμπιακά ακίνητα (στάδια, εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκδηλώσεων), περισσότερα από 500 μισθωμένα ακίνητα και άνω των 1000 εκτός σχεδίου ακινήτων. Ορισμένες από τις πιο πρόσφατες παραχωρήσεις της ΕΤΑΔ περιλαμβάνουν το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, αλλά και την πρόσφατη συμφωνία της διοίκησης της ΕΕΣΥΠ για νέες επενδύσεις στη μαρίνα Γουβιών (Κέρκυρα) με ταυτόχρονη παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης για 15 χρόνια.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ εκμισθώνει 500 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα και διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων με γεωτεμάχια έκτασης 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων άνω των 4500 με εμβαδόν 540.000 τ.μ. Ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο του οποίου η κατασκευή, εκμετάλλευση και λειτουργία έχει παραχωρηθεί στην Goldair, που θα υλοποιήσει επένδυση 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρία αξιοποιεί ακίνητα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2020 τα έσοδα της ΓΑΙΑΟΣΕ από μισθώσεις μειώθηκαν κατά 426,7 χιλ. ευρώ, σε 4,6 εκατ. ευρώ από περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ το 2019, κυρίως εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που προέβλεπαν έκπτωση ενοικίων στις επαγγελματικές ενοικιάσεις.

Τέλος, η εταιρία διαχείρισης της διώρυγας της Κορίνθου είναι μία από τις εταιρίες ακινήτων με  σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη παρέμβαση ύψους 9 εκατομμυρίων για την αποκατάσταση της γέφυρας.