7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Το σχέδιο για να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ οι 7 στους 10 ιδιοκτήτες και το 2022

Το σχέδιο για να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ οι 7 στους 10 ιδιοκτήτες και το 2022

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα σταλούν τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς και οι ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο θέλει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να μην υπάρξει κύμα δυσαρέσκειας. Οι εκπτωτικοί συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα φτιαχτούν με τέτοιο τρόπο ώστε τουλάχιστον οι 7 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν λιγότερα ή τα ίδια με το 2021.

Ο στόχος είναι οι «δυσαρεστημένοι» να περιοριστούν σε αυτούς που έχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού συστήματος επί σειρά ετών –αυτοί θεωρούνται και οι μέχρι τώρα ευνοημένοι καθώς φορολογούνταν για σαφώς μικρότερες αξίες της πραγματικής- ή σε περιοχές στις οποίες επήλθε πολύ μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου καθ’ υπόδειξη των εκτιμητών ακινήτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη στείλει στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών για την επίπτωση που προκαλεί η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στον ΕΝΦΙΑ. Αύξηση μιας τιμής ζώνης ακόμη και κατά 20% ή 30%, μπορεί να μην προκαλεί απαραίτητα και αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Όπως και μια μείωση τιμής μπορεί να αφήνει αμετάβλητο τον φόρο κατοχής ακινήτων. Αυτό το «τεχνικό στοιχείο» που έχει να κάνει με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ελήφθη σοβαρά υπόψη προκειμένου στο υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζουν ακριβώς τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που έχουν για να χρηματοδοτήσουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν δεν γινόταν καμία αλλαγή στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, η συνολική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες θα αυξανόταν κατά 400-500 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα χρηματοδοτήσει όμως μειώσεις συντελεστών ώστε να διασφαλιστεί και ο κεντρικός στόχος που είναι η μείωση της επιβάρυνσης για τουλάχιστον το 70% των ιδιοκτητών.

Οι αλλαγές

  • Η βασικότερη αλλαγή θα είναι η αύξηση των μειωτικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Σήμερα, γίνεται η εκκαθάριση και επί του τελικού ποσού, γίνονται μειώνονται που κυμαίνονται από 20 έως 30% ανάλογα με την αξία της περιουσίας (σ.σ το 30% ισχύει για περιουσίες κάτω των 60.000 ευρώ και το 20% για περιουσίες από 100.000 έως ένα εκατ. ευρώ). Οι συντελεστές θα αυξηθούν ακόμη και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, ο ιδιοκτήτης θα βλέπει τι θα πλήρωνε χωρίς τη μείωση και ότι τελικά θα του καταλογίζεται το μισό ποσό. Αυτή η αλλαγή είναι από μόνη της ικανή να απορροφήσει τις επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των συντελεστών για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.
     
  • Η δεύτερη αλλαγή που αναμένεται να προχωρήσει έχει να κάνει με τη θέσπιση νέων συντελεστών υπολογισμού του κυρίου φόρου. Οι αλλαγές αυτές είναι ικανές να απορροφήσουν τις αυξήσεις του κυρίως φόρου που θα μπορούσε να προκαλέσει η αλλαγή της τιμής ζώνης