Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο θα αυξήσει την εξωτερική διαχείριση επενδύσεων

Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο θα αυξήσει την εξωτερική διαχείριση επενδύσεων

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων, σχεδιάζει να αυξήσει τη συνεργασία του με εξωτερικούς διαχειριστές επενδύσεων, δήλωσε σήμερα ο υποδιευθυντής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας. Πρόκειται για μία κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαραθέσεις στη Νορβηγία.

Το ζήτημα της χρήσης εξωτερικών διαχειριστών για ένα μέρος των κεφαλαίων του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου – και του κόστους που την συνοδεύει – έχει συζητηθεί συχνά στη σκανδιναβική χώρα, με τα μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς της αντιπολίτευσης να εξετάζουν εξονυχιστικά αυτό το κόστος.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει το όριο των εντολών εξωτερικής διαχείρισης στο 5% για το επόμενο έτος», ανέφερε σε ομιλία του ο υποδιευθυντής της καντρικής τράπεζας Τζον Νικολάισεν.

Το ταμείο είχε τοποθετήσει το 3,9% των κεφαλαίων του υπό εξωτερική διαχείριση έως το τέλος του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σε 389 δισ. κορώνες (43 δισ. δολάρια). Με την τρέχουσα αξία του, το νέο όριο θα καταστήσει διαθέσιμα σε εξωτερικούς διαχειριστές περίπου 60 δισ. δολάρια.

Ο Νικολάισεν υποστήριξε την χρήση εξωτερικών διαχειριστών, σχολιάζοντας ότι τα οφέλη υπερβαίνουν το κόστος και ότι η σωρευτική κατ’ υπέρβαση απόδοση έως και το 2019 έφθανε τα 48 δισ. κορώνες.

«Τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες» δήλωσε ο Νικολάισεν σχετικά με τις εξωτερικές αναθέσεις.

Αυτές οι αναθέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι τοπικές γνώσεις και η εγγύτητα είναι ουσιαστικής σημασίας για την αξιολόγηση των κινδύνων, τόνισε.

Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο επενδύει τα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρες σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.