Το καλοκαίρι ξεκινά η ΑΕΕΑΠ της Quest

Το καλοκαίρι ξεκινά η ΑΕΕΑΠ της Quest

(Φωτ.: Ο πρόεδρος της Quest Holdings, Θόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης, ανέφερε πως «η αξία των ακινήτων του Ομίλου δεν φαίνεται να απεικονίζεται στην αποτίμηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και για τον λόγο αυτόν επιχειρούμε να δώσουμε στους μετόχους μας μια παροχή σε είδος που είναι οι τίτλοι της νέας εταιρείας, η οποία θα δημιουργηθεί και θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α.».)

Της Αντιόπης Σχοινά

Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται από τη διοίκηση της Quest Συμμετοχών ότι θα τεθεί σε λειτουργία η νέα εταιρεία ΑΕΕΑΠ, στην οποία θα εισφερθεί σειρά ακινήτων του Ομίλου με μετοχικό κεφάλαιο υψηλότερο των 25 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στις επόμενες τρεις με πέντε εβδομάδες, αναμένεται να κατατεθεί προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τη διοίκηση της Quest Συμμετοχών αίτημα για χορήγηση άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.), όπως δήλωσε στο Liberal ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, Μάρκος Μπιτσάκος. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η άδεια λειτουργίας πρέπει να δοθεί εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις εντός έξι μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί, από την πληρότητα του φακέλου που θα κατατεθεί προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το φόρτο εργασίας του αρμόδιου τμήματος της Επιτροπής και των όποιων διευκρινήσεων μπορεί να ζητηθούν. «Σε κάθε περίπτωση», τονίζει ο ίδιος, «είναι νομίζω ασφαλές να πούμε ότι εντός του καλοκαιριού, αν δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο η εταιρεία θα είναι σε λειτουργία». Εν συνεχεία σε διάστημα το πολύ δύο ετών θα πρέπει να εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο, αλλά η ακριβής στιγμή δεν μπορεί ούτε να προβλεφθεί ούτε οι ακριβείς όροι στην παρούσα φάση.

Η «προίκα» της ΑΕΕΑΠ

Η διαδικασία αποτίμησης των ακινήτων που θα εισφερθούν εις είδος στη νέα ΑΕΕΑΠ, βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα στην Καλλιθέα και ειδικότερα στην περιοχή της Συγγρού γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα ακίνητα ιδιοκτησίας της «Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» είναι:

  1. Κτίριο γραφείων συνολικής επιφανείας 3.765 τ.μ. επί της οδού Αργυρουπόλεως 2Α, Καλλιθέα Αττικής.
  2. Κτίριο γραφείων συνολικής επιφανείας 6.601 τ.μ. επί της οδού Αλ. Πάντου 19- 23, Καλλιθέα Αττικής.
  3. Κτίριο γραφείων συνολικής επιφανείας 6.276 τ.μ. επί της οδού Αλ. Πάντου 25, Καλλιθέα Αττικής.
  4. Κτίριο γραφείων συνολικής επιφανείας 1.347 τ.μ. επί της οδού Αλ. Πάντου 27, Καλλιθέα Αττικής.
  5. Κτίριο αποθηκών συνολικής επιφανείας 6.118 τ.μ. επί της Λ. Κηφισού 119, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής.
  6. Κτίριο αποθηκών συνολικής επιφανείας 7.948 τ.μ. επί της Λ. Κηφισού 125-127, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής.
  7. Αποθήκη συνολικής επιφάνειας 303 τ.μ. επί της οδού Αριστοτέλους 8, Καλλιθέα Αττικής
  8. Κτίριο γραφείων συνολικής επιφανείας 8.809 τ.μ. επί της οδού Μαρίνου Αντύπα 41, Θεσσαλονίκη.
  9. Ακίνητο ιδιοκτησίας της «UniSystems συστήματα πληροφορικής ανώνυμη εμπορική εταιρία»: Κτίριο αποθηκών συνολικής επιφανείας 3.903 τ.μ. επί της οδού Λουτρού 65, Μενίδι Αττικής.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εταιρεία, ο πρόεδρος της Quest Holdings, Θόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης, ανέφερε: «Η αξία των ακινήτων του Ομίλου δεν φαίνεται να απεικονίζεται στην αποτίμηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και για τον λόγο αυτόν επιχειρούμε να δώσουμε στους μετόχους μας μια παροχή σε είδος που είναι οι τίτλοι της νέας εταιρείας, η οποία θα δημιουργηθεί και θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α.».

Πρόσθεσε δε ότι για την εισαγωγή της συγκεκριμένης ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο δεν είναι απαραίτητη μια αύξηση κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής, καθώς η νέα εταιρεία θα διαθέτει ήδη επαρκή διασπορά μετόχων, αναφερόμενος στους περίπου 2.000 μετόχους της Quest Holdings. Να σημειωθεί ότι αν η ΑΕΕΑΠ διαλέξει αυτόν τον δρόμο για την εισαγωγή της στο Χ.Α., θα είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα που θα έχουν κάνει εισαγωγή με βάση τη διασπορά των μετοχών και χωρίς αύξηση κεφαλαίου με μετρητά.

Η ίδρυση της Α.Ε.Ε.Α.Π. αποσκοπεί αφενός στη βελτιστοποίηση των επενδύσεων και της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας που θα προκύψει από τις ανωτέρω εισφορές ακινήτων, αφετέρου στην ανάδειξη και ενίσχυση της αξίας των ακινήτων που θα εισφερθούν και, κατ' επέκταση, στη μεγιστοποίηση της ωφέλειας των μετόχων της εταιρείας.