Το... Hollywood έρχεται στη Θεσσαλονίκη!

Το... Hollywood έρχεται στη Θεσσαλονίκη!

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει εξαγγελίες βαρύγδουπων επενδύσεων που όμως «πνίγηκαν» μέσα στη γραφειοκρατία, είτε στις αντιδράσεις, είτε σε άλλες κωλυσιεργίες... ελληνικού τύπου, μένοντας... μακέτες. Αυτή τη φορά, μια κυβέρνηση, οι επενδυτές, αλλά και άλλοι φορείς δείχνουν να δεσμεύονται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή σε επίσημη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, η πόλη θα αποκτήσει εντός του 2020 κινηματογραφικά στούντιο διεθνών προδιαγραφών, μπαίνοντας στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων παραγωγών!

Μια επένδυση που θα φτάσει συνολικά – μαζί με τον εξοπλισμό και τα υπόλοιπα – τα 20 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 100 άμεσες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες έμμεσες, ενώ θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη «κόμβο» κινηματογραφικών γυρισμάτων, προβάλλοντας παράλληλα την πόλη σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ελέχθη στη συνέντευξη τύπου στην οποία παρευρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η επένδυση θα γίνει από θυγατρική του παγκόσμιου κολοσσού Millennium Films, ενώ ήδη ανακοινώθηκε πως θα γυριστούν δύο κινηματογραφικές παραγωγές και μια τηλεοπτική σειρά εντός του 2020.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, οπότε δε θα χρειαστεί «βαριάς» μορφής κατασκευαστικό κομμάτι. Πρόκειται για 83 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης, όπου παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως σιταποθήκες, ενώ πιο πρόσφατα είχαν χρησιμοποιηθεί ως δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Τα πλατό θα αναπτυχθούν σε έκταση 15.000 τ.μ, ενώ το σύνολο των κτισμάτων καλύπτει χώρο 25.000 τ.μ.

Θα δημιουργηθούν οκτώ κινηματογραφικά πλατό, ενώ εξαιρετικά μεγάλα θα είναι τα παράπλευρα οφέλη σε πρεστίζ και ευρύτερο focus στην πόλη και πολλαπλά τα κέρδη σε παραπλήσιες επαγγελματικές δραστηριότητες (διαμονές, μετακινήσεις, εστίαση κ.λπ.).

Τις επίσημες ανακοινώσεις έκαναν οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων- ΕΚΟΜΕ και εκπρόσωποι των επενδυτών της “Nu Boyana Studios -μέλος του ομίλου της Millennium Films).

Η επένδυση θα γίνει από την εταιρεία Nu Boyana Hellenic, θυγατρική της Χολιγουντιανής Millennium Films, ενώ το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα πάρει για την αγορά των ακινήτων, τις κατασκευαστικές παρεμβάσεις στα αχανή κτήρια και τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους.

Μιλώντας από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο χώρος της ψηφιακής τεχνολογίας και των κινηματογραφικών παραγωγών όφειλε να αποτελεί το φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα και ως τέτοιο να αντιμετωπισθεί», ενώ εξήγγειλε άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επένδυση σε film offices.

«Να χτίσουμε και στην Ελλάδα γέφυρες και όχι τοίχους»

«Στη Βουλγαρία χρειάστηκε να χτίσουμε μια γέφυρα - ως σκηνικό ταινίας - προκειμένου η δράση να μεταφέρεται σε μια ορεινή σπηλιά. Η ταινία γυρίστηκε, η γέφυρα έμεινε και τώρα η περιοχή έχει βάλει εισιτήριο 5 ευρώ για τους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν το χώρο… Θα θέλαμε να χτίσουμε και στην Ελλάδα γέφυρες και όχι τοίχους».

Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Γιαρίβ Λέρνερ, Παραγωγός και CEO των NU Boyana Film Studios, με έδρα τη Σόφια, προσθέτοντας ότι «όταν ολοκληρωθεί ένα έργο, αφήνει πίσω του κάτι σημαντικό, δηλαδή "την επίδραση της ταινίας" στον τόπο που έγιναν τα γυρίσματα. Μια ταινία διαφημίζει έναν προορισμό δωρεάν, αλλά απαιτεί και πολύ κόπο και πολλές δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδηθούν για να ολοκληρωθεί».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ήδη στα στούντιο της NU Boyana Film Studios στη γειτονική Βουλγαρία εκπαιδεύονται 15 Έλληνες τεχνικοί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) Πάνος Κουάνης τόνισε πως «το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός αρκετών ετών προσπάθειας, συναντήσεων και ταξιδιών στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στη Βουλγαρία και στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει ένα μεγάλο κέντρο για την Ευρώπη για να κάνουμε οπτικοακουστικές παραγωγές. Θα δοθούν πολλές θέσεις εργασίας ειδικά για τα ελληνόπουλα για να μη φεύγουν στο εξωτερικό.

Η πόλη είναι θαυμάσια και πολύ φιλική. Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει πάρα πολλά στοιχεία τα οποία έχει έρθει η ώρα να τα αναδείξουμε και να μπορέσει να γίνει η πόλη ένα μητροπολιτικό κινηματογραφικό κέντρο της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Κουάνης.

Ο ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο York films στη Νέα Υόρκη Γιάννης Καλαφάτης τόνισε πως «αυτό που πρόκειται να δημιουργηθεί είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ο χώρος που επιλέχτηκε είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη και ακόμη πιο κοντά στο αεροδρόμιο και είναι ένας μεγάλος χώρος σε έκταση, διότι το μέγεθος του εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλο.

Ξεκινάμε με οκτώ και προσβλέπουμε σε 13 τουλάχιστον πλατό, κάτι που είναι προϋπόθεση για να προσκληθούν παραγωγές υψηλών προδιαγραφών και προϋπολογισμών, γεγονός το οποίο θα έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες για την οικονομία και την προβολή της Ελλάδας, αλλά και ότι πολλά νέα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.
Τόνισε ότι οι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε λίγους μήνες, όμως «ταινίες θα μπορούν να γυρίζονται και πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής των πλατό, αρχής γενομένης από το 2020». Οι δύο μεγάλες ταινίες που έρχονται με τα νέα στούντιο είναι «O θρύλος του Σεβάχ (The Legend of Sinbad)» και το "Red Sonja", καθώς και η τηλεοπτική σειρά "Undisputed".