Τι θα κάνει η Ευρώπη αν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα

Τι θα κάνει η Ευρώπη αν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα

Το παιχνίδι της Gazprom με τις στρόφιγγες δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το ενεργειακό στάτους της Ευρώπης αυτό το χειμώνα. Η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της δυνατότητας του τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο. 

Επίσης, έκοψε τελείως την παροχή σε διάφορες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Πολωνία και μείωσε τις ροές μέσω άλλων αγωγών από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Οι χώρες ζυγίζουν εδώ και καιρό τις εναλλακτικές τους. Το  ευρωπαϊκό δίκτυο αερίου είναι έτσι στημένο ώστε οι προμήθειες να μπορούν να μοιραστούν μεταξύ χωρών, αν και η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε στενότητα ακόμα και πριν την ουκρανική κρίση. 

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού αερίου της Ευρώπης, που σταμάτησε την πιστοποίηση του νέου αγωγού Nord Stream 2  από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να εισάγει από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία μέσω αγωγών. 

Η Νορβηγία, η δεύτερη μεγαλύτερη πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά  τη Ρωσία, αυξάνει την παραγωγή για να βοηθήσει την ΕΕ που επιχειρεί να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027. 

Η Centrica της Βρετανίας έχει υπογράψει συμφωνία με την Equinor της Νορβηγίας για επιπλέον τροφοδότηση της με φυσικό αέριο για τους επόμενους τρεις χειμώνες. Η Βρετανία δεν βασίζεται στο ρωσικό αέριο και μπορεί επίσης να εξάγει στην Ευρώπη μέσω αγωγών. 

Η Νότια Ευρώπη μπορεί να λάβει Αζέρικο αέριο μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) στην Ιταλία και του  αγωγού φυσικού αερίου TANAP μέσω Τουρκίας. 

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι μπορούν να παρέχουν15 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος. 

Αλλά τα αμερικανικά εργοστάσια LNG παράγουν ήδη στο φούλ ενώ μια έκρηξη σ' ένα μεγάλο τέρμιναλ εξαγωγής LNG  στο Τέξας θα το κρατήσει σε αδράνεια μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. 

Τα τέρμιναλ LNG της Ευρώπης έχουν επίσης περιορισμένη δυναμικότητα για επιπλέον εισαγωγές, αν και κάποιες χώρες λένε ότι αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τις εισαγωγές και την αποθήκευση 

Η Γερμανία είναι μεταξύ αυτών που θέλουν να κατασκευάσουν νέα τέρμιναλ για LNG και σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο σε μόλις δύο χρόνια. 

Η Πολωνία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για του περίπου 50% της κατανάλωσης αερίου ή περίπου 10 bcm, έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να αντλήσει αέριο μέσω δύο διασυνδέσεων με τη Γερμανία. Ένας νέος αγωγός που επιτρέπει μέχρι και 10 bcm αερίου τον χρόνο να ρέει μεταξύ Πολωνίας και Νορβηγίας θα ενεργοποιηθεί τον Οκτώβρη. Μια νέα διασύνδεση αερίου μεταξύ Πολωνίας και Σλοβακίας επίσης παραγγέλθηκε την περασμένη  εβδομάδα. 

Η Ισπανία θέλει να αναζωογονήσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία τρίτης διασύνδεσης αερίου μέσω των Πυρηναίων αλλά η Γαλλία δήλωσε ότι νέα τέρμιναλ LNG που θα μπορούν να αιωρούνται, θα ήταν μια πιο γρήγορη και φτηνή εναλλακτική από ένα νέο αγωγό. 

Κάποια κράτη μπορεί να επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό στρεφόμενα σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τους γείτονες τους ή ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας μέσω των πυρηνικών εργοστασίων, των ανανεώσιμων πηγών, του υδροηλεκτρισμού και του άνθρακα. 

Η διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας ωστόσο μειώνεται σε Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία με τα σχετικά εργοστάσια να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω παλαιότητας ενώ οι μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας υπολειτουργούν αυτό το καλοκαίρι εξαιτίας των λίγων βροχοπτώσεων και του καύσωνα.