Τι σημαίνει για τη βιομηχανία και τη χώρα η νέα επένδυση της Elvalhalcor

Τι σημαίνει για τη βιομηχανία και τη χώρα η νέα επένδυση της Elvalhalcor

Σε μια συγκυρία όπου καθίσταται σαφές ότι η μεταποίηση λειτουργεί ως «αντιστάθμισμα κινδύνου» απέναντι στην κρίση και καθιστά πιο στέρεη της βάση κάθε οικονομίας, η επένδυση ύψους 150 εκατ ευρώ της Elvalhalcor, θα μπορούσε να είναι μια απάντηση σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι μοναδικές δυνατότητες της χώρας είναι στον τουρισμό.

Εκτός του γεγονότος ότι ο ελληνικός όμιλος αναβαθμίζεται και μπορεί να αναλάβει πλέον ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting και τρόφιμα, η επένδυση στέλνει και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει προοπτικές και σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, πέραν των υπηρεσιών. Και είναι σε θέση να προσφέρει ευκαιρίες σε εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλών προοπτικών και υψηλών αμοιβών, ικανές να τους κρατήσουν στην Ελλάδα και να μην μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. 

«Η νέα επένδυση έχει όλες τις προϋποθέσεις για να προσφέρει δημιουργικές και συναρπαστικές καριέρες για επιστήμονες και επαγγελματίες, να γίνει ένας κόμβος συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, να φέρει πίσω νέους ανθρώπους από το εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Viohalco και επικεφαλής της Ελληνικής Παραγωγής, Μιχάλης Στασινόπουλος.

Στην πράξη μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης η Elvalhalcor ανεβαίνει κατηγορία στον κλάδο της έλασης αλουμινίου διεθνώς. Σαν αποτέλεσμα, η παραγωγική δυναμικότητα της θερμής έλασης του εργοστασίου θα υπερδιπλασιασθεί, η ενεργειακή του αποδοτικότητα θα αυξηθεί, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα θα βελτιωθεί, ενώ αντίστοιχες μελλοντικές κινήσεις θα αυξήσουν ανάλογα και την τελική παραγωγή. 

Μέσω της συγκεκριμένη επένδυσης η παραγωγικότητα ανεβαίνει στους 400.000 τόνους ετησίως, από 300.000 σήμερα, με την προοπτική μέσα στην επόμενη πενταετία να φτάσει στα 1.000.000 τόνους. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Λ. Βαρούχα, σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη μόλις τέσσερα τέτοια εργοστάσια υπάρχουν και συνολικά είκοσι σε όλο τον κόσμο. Όσο για την μονάδα της ΕΛΒΑΛ θα είναι η πλέον σύγχρονη στην ήπειρο μας.

Η επένδυση αυτή αποτελεί την πρώτη φάση υλοποίησης του πενταετούς πλάνου της για τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας προϊόντων έλασης αλουμινίου. Με το νέο θερμό έλαστρο TANDEM, το εύρος της θερμής έλασης θα κυμαίνεται από 1.8 mm έως 12.7 mm σε πάχος και μέχρι 2.6 m σε πλάτος, και θα εξασφαλίσει τη θέση της ΕΛΒΑΛ ως ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς φύλλων αλουμινίου μεγάλου πλάτους στην Ευρώπη.

Το έλαστρο TANDEM εδραιώνει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μειώνεται η ειδική κατανάλωση ενέργειας και το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα, αυξάνεται η δυναμικότητα ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου, ενώ η ΕΛΒΑΛ καθίσταται το δεύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη από πλευράς δυνατότητας όγκου παραγωγής.

Για την εγκατάσταση του συστήματος TANDEM απαιτήθηκε συνολική εγκατεστημένη ισχύς 33MW. Επίσης, για την κατασκευή του εργοστασίου, χρειάστηκαν 5.700 τόνοι συνολικό βάρος εξοπλισμού, 23 χιλ. σωληνώσεις, 260 χιλ. καλωδιώσεις, 21.000 κυβικά μπετόν και 5.500 τόνοι χάλυβα χρησιμοποιήθηκαν για το κτίριο που το στεγάζει. Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης ήταν 34 μήνες, καθώς τον Ιούλιο του 2017 υπεγράφη η συμφωνία για την εγκατάσταση με τη γερμανική εταιρεία SMS Group GmbH. 

Το Δεκέμβριο του 2017 υπεγράφη η δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, ενώ το Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησε το συμβόλαιο αγοράς του TANDEM. Τον Απρίλιο του 2018 έγινε η έναρξη των οικοδομικών εργασιών (πάσσαλοι αντιστήριξης εκσκαφών), το Μάιο του 2019 η παραλαβή των πρώτων μηχανών/εξοπλισμού, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση και εγκατάσταση και ακολούθησαν οι δομικές και οι ρυθμίσεις.

Μιχ. Στασινόπουλος: Πάνω από 500 εκατ. οι επενδύσεις τη 10ετία

Η εταιρεία παρ' ότι εξάγει προϊόντα της σε πάνω από 80 χώρες διεθνώς, ακριβώς επειδή η παραγωγή της δεν απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή, δεν ήταν ποτέ ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύ κοινό. 

Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της τροφοδοτεί μερικές από τις πιο απαιτητικές διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 4% περίπου του συνόλου των εξαγωγών αγαθών της χώρας. Επίσης είναι ο μεγαλύτερος ανακυκλωτής αλουμινίου, με το 30% περίπου της πρώτης ύλης που μπαίνει στην παραγωγή της να αποτελείται από επαναχρησιμοποιούμενο μέταλλο.

Οι επενδύσεις της ΕΛΒΑΛ, προερχόμενες σε σημαντικό βαθμό από τη συνεχή επανεπένδυση των κερδών της, ξεπέρασαν τα τελευταία δέκα χρόνια τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή την περίοδο αυτή διπλασιάστηκε και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 35%. Με την αύξηση της παραγωγής, η εταιρεία έχει προγραμματίσει και σημαντικές επενδύσεις στην ανακύκλωση του αλουμινίου. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτών των επενδύσεων θα έχουμε δημιουργήσει περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας. 

Πράσινη οικονομία και νέα εποχή

Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, «το πλάνο μετά τη λειτουργία του TANDEM είναι φιλόδοξο και θα κινηθεί αξιοποιώντας πλήρως τις διεθνείς δυναμικές αύξησης της χρήσης του αλουμινίου, ως ενός υλικού που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα πράσινη οικονομία. Όλα τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, εκτός από τον παραγωγικό και οικονομικό τους προϋπολογισμό, κρίνονται και σχεδιάζονται στη βάση ότι αποτελούν μέρη ενός βιώσιμου οργανισμού που δεν αναπτύσσεται μόνο σε μέγεθος αλλά και συμμετέχει στο όραμα της νέας οικονομίας.  

Η ΕΛΒΑΛ εκσυγχρονίζεται συνεχώς από την ίδρυση της. Σήμερα βρίσκεται ήδη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, των Big data, των μαθηματικών εξομοιώσεων, της χρήσης ισχυρών υπολογιστών και συστημάτων για τον προγραμματισμό της παραγωγής και εξοικειώνεται πλέον με τις έννοιες  του ψηφιακού εργοστασίου και της τεχνητής νοημοσύνης.