Τι να περιμένουμε από τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά την ΑΜΚ

Τι να περιμένουμε από τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά την ΑΜΚ

Για τη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς ενόψει και της τελευταίας πράξης στο έργο ΑΜΚ, έχουμε στα χέρια μας τέσσερις τιμές (τρεις συγκεκριμένες και ένα εύρος τιμών).

Πρώτον, η τιμή της αύξησης είναι στα 1,15 ευρώ. Δεύτερον, η τιμή στο ταμπλό είναι στα 2,38 ευρώ. Τρίτον, η τιμή του παραγώγου Ιουνίου είναι στα 1,46 ευρώ. Τέταρτον, η τιμή κτήσης των «παλαιών» μετόχων κυμαίνεται ανάλογα την τιμή κτήσης των παλαιών μετοχών προ του reverse split (16.5:1) - Για παράδειγμα, με ελάχιστη τιμή κτήσης προ r/s τα 0,23 ευρώ, με λόγο 16,5:1 νέα και περίπου 1:24 νέες, η τιμή κτήσης συνολικά είναι τα 1,26 ευρώ˙ με τιμή κτήσης προ r/s το 1 ευρώ, η τιμή κτήσης μετά την ΑΜΚ είναι 1,76 ευρώ.

Μετράμε αντίστροφα πλέον για την υποδοχή των νέων μετοχών της τράπεζας Πειραιώς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πολύπλοκης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο όγκος της τελικά ήταν υπερπολλαπλάσιος της ίδιας της αποτίμησης της εταιρείας, τουλάχιστον λίγες ημέρες πριν το reverse split και τη διαπραγμάτευση της.

Εξίσου σημαντική κρίνεται όλη η διαδικασία, καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματά της τόσο για την εταιρία και τη λειτουργικότητά της, όσο και για την τιμή της μετοχής της. Σε βάθος χρόνου, θεωρείται ότι η τράπεζα θα έχει αλλάξει σελίδα αφήνοντας πίσω της ένα γκρίζο παρελθόν, έχοντας ταλαιπωρήσει επί σειρά ετών τους μετόχους της.

Κάτι που εδράζεται αφενός επί του μεγέθους της ΑΜΚ και την αθρόα προσέλευση των επενδυτών στο κάλεσμα (κυρίως του βασικού μετόχου), αφετέρου επί του χρονικού σημείου που συμβαίνει ένα τόσο σημαντικό εταιρικό γεγονός, δηλαδή εν μέσω ισχυρών προσδοκιών για συνέχιση της ανόδου στο χρηματιστήριο και τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Ωστόσο, κοιτώντας σε πιο κοντινό ορίζοντα και επιστρέφοντας στην αναντιστοιχία των τιμών, όπως προαναφέρθηκε, υφίσταται μια παρανόηση για το τι μέλλει γενέσθαι, και τελικά πώς εξέλαβε η επενδυτική κοινότητα την έκβαση της ΑΜΚ.

Ένα δεδομένο είναι ότι οι «νέοι» μέτοχοι, δηλαδή εκείνοι που δεν είχαν παλαιές μετοχές και ενεγράφησαν αυτοβούλως, κερδίζουν αρκετά. Διότι έλαβαν το περίπου το 1/4 των χρημάτων που δήλωσαν σε μετοχές με τιμή κτήσης το 1,15 ευρώ, ενώ η τιμή στο ταμπλό είναι διπλάσια.

Όμως, δεν νοείται η αποκόμιση του κέρδους, διότι δεν μπορούν να πουλήσουν ακόμα τα χαρτιά που ΘΑ λάβουν μεθαύριο. Και με απλούς υπολογισμούς, δύο απανωτά «εύκολα» limit down της μετοχής μπορούν να εξανεμίσουν τα παραπάνω κέρδη.

Ένας συνηθισμένος τρόπος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αντιστάθμιση με το παράγωγο ΣΜE, με λήψη θέσης short κοντινού μήνα. Κάτι που αυτή τη στιγμή επίσης δεν υφίσταται, όπως αναμενόταν, διότι η αγορά δεν χαρίζει τίποτα. Το ΣΜΕ διαπραγματεύεται στα 1,46 ευρώ, με τεράστιο discount, προφανώς λόγω των όρων ΑΜΚ, ώστε να υπάρχει και νόημα να προστατευτούν (;) οι παλαιοί μέτοχοι που είχαν δικαιώματα.

Προφανώς, το κέρδος από μια τέτοια ενέργεια ακόμα είναι αρκετά αξιόλογο, άνω του 20%, καθώς ο κάτοχος μιας μετοχής κτήσης 1,15 ευρώ, πουλάει και «κλειδώνει» στο 1,46 ευρώ. Από κει και ύστερα, ό, τι και να συμβεί, η θέση αντισταθμίζεται, αρκεί κάποιος να έχει και ένα ικανό περιθώριο ασφάλισης μέχρι τον Ιούνιο, στην περίπτωση που η μετοχή ανέλθει υπερβολικά και ζημιώνει τα short.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο πολλαπλασιαστής του συγκεκριμένου ΣΜΕ είναι εξαιρετικά στο 6 (αντί 100), δηλαδή κάθε ΣΜΕ αφορά σε 6 και όχι 100 μετοχές. Επίσης, η λογική της αντιστάθμισης απαιτεί διακράτηση έως τη λήξη του ΣΜΕ (τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου), καθώς εκεί εκκαθαρίζει το ΣΜΕ πάνω στη μετοχή (τιμή auction). Βεβαίως, δεν θεωρείται πολύ πιθανό να μην «κλείσει» η ψαλίδα και νωρίτερα.

Και σχετικά με την τιμή στο ταμπλό, αυτή κρίνεται αρκετά πλασματική, καθώς ενσωματώνει την πεποίθηση πολύ λίγων (σε κεφαλαιοποίηση) επενδυτών-παλαιών μετόχων, δηλαδή εκείνων που έχουν ακόμα μετοχές μετά από την πολύμηνη κατάρρευση προ της ΑΜΚ, και εκείνων που «κουνούν» την τιμή της

Αυτή η τιμή διαπραγμάτευσης είναι και ένας χοντρικός μπούσουλας για το τι αναμένει η αγορά από τη μετοχή, ή έστω πόσο «πριμοδοτεί» το ρίσκο που ανέλαβαν οι μέτοχοι κατά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Κλείνοντας, πρέπει να τονισθεί ότι όλα τα παραπάνω αφορούν ΜΟΝΟ στη διαπραγμάτευση της μετοχής σε σχέση με την ΑΜΚ και την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών (ή ζημίας) και δεν αφορά στη μελλοντική πορεία της μετοχής.

Εφόσον η διοίκηση σχεδίασε καλά, το 1,15 θα αποτελέσει πολύ μακρινό παρελθόν και ένα επενδυτικό αστείο. Το αντίθετο θα συμβεί βεβαίως αν η αγορά δεν εκτιμήσει την προσπάθεια.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.