7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

ΔΕΗ: Τη Δευτέρα βγαίνει ξανά στις αγορές με «πράσινο» 7ετές ομόλογο

Τη Δευτέρα βγαίνει ξανά στις αγορές με «πράσινο» 7ετές ομόλογο
Φωτογραφία αρχείου

Στις αγορές βγαίνει ξανά τη Δευτέρα η ΔΕΗ, με όπλο την πρόσφατη αναβάθμιση από την S&P και την ισχυρή ανταπόκριση που είχαν συναντήσει από τους επενδυτές οι προηγούμενες εκδόσεις της.

Αυτή τη φορά η «έξοδος» θα αφορά και πάλι ένα ομόλογο βιωσιμότητας, διάρκειας 7 ετών, με το στόχο να τίθεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ και με δομή της έκδοσης, ανάλογη με τις προηγούμενες. Δηλαδή με δέσμευση εκ μέρους της επιχείρησης απέναντι στους επενδυτές για συγκεκριμένη μείωση εκπομπών CO2 και «πέναλτι» στο επιτόκιο εφόσον δεν επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος.

Στο προηγούμενο ομόλογο βιωσιμότητας της επιχείρησης, η ρήτρα αειφορίας είχε ορισθεί σε μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2 της επιχείρησης στα τέλη του 2022 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019,  δηλαδή κατά 9,2 εκατ. τόνους. Εφόσον δεν πετύχει τον στόχο, η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου.

Στη νέα έκδοση, η ρήτρα θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, με δεδομένο ότι το καινούριο ομόλογο έχει μεγαλύτερη διάρκεια, καλύπτοντας επομένως και επιπλέον έτη.  

Σε επίπεδο επιτοκίου, κατά τις δύο προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων που προηγήθηκαν, αυτό είχε διαμορφώθηκε σε 3,875% και 3,67% αντίστοιχα. Στόχος, με τη νέα αυτή «πράσινη» ομολογιακή έκδοση, το επιτόκιο να μειωθεί περαιτέρω και μαζί του και το κόστος δανεισμού της επιχείρησης.

Τα χρήματα που θα αντληθούν πρόκειται να αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού.