Θα πιάσει το δoρυφορικό internet του Elon Musk στην Ελλάδα;

Θα πιάσει το δoρυφορικό internet του Elon Musk στην Ελλάδα;

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται η δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τους όρους και το πλαίσιο λειτουργίας του δορυφορικού Internet στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση της Startlink του Elon Musk, που υπόσχεται…διαστημικές ταχύτητες δορυφορικού Internet. Την ίδια στιγμή Cosmote, Wind και Vodafone δεν «τρομάζουν».

Η σύνδεση στο δίκτυο της Starlink δεν είναι ούτε φθηνή, ούτε εύκολη υπόθεση. Απαιτείται η παραγγελία ειδικού δορυφορικού πιάτου, με το κόστος του εξοπλισμού να διαμορφώνεται στα 499 ευρώ, αυξημένο με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος δε της υπηρεσίας, αγγίζει τα 99 ευρώ μηνιαίως. H Starlink σε πρώτη φάση θα προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω συστημάτων σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία. Στη συνέχεια όμως αναμένεται να κατασκευαστεί επίγειος σταθμός στη χώρα μας.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως στην Ελλάδα είναι δύσκολο να «περπατήσει» το εν λόγω project. Oι λόγοι είναι αρκετοί. Πρώτον, πρόκειται για μια πολύ ακριβή επένδυση. Το να διαθέτει κάποιο νοικοκυριό 100 ευρώ  το μήνα και 500 ευρώ τον πρώτο χρόνο για τον εξοπλισμό,  είναι εξαιρετικά δύσκολο. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ίσως θελήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν πως μπορεί στην αρχή το κόστος να είναι υψηλό, στη συνέχει όμως μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Ο δεύτερος λόγος που το δορυφορικό internet είναι δύσκολο να σημειώσει επιτυχία στη χώρα μας, είναι πως αποτελεί το internet απομακρυσμένων περιοχών. Δηλαδή αφορά σε γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν καλό internet. Αυτές οι περιοχές στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας με συνεχείς επενδύσεις τους έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Στην Ελλάδα μάλιστα, υπάρχουν ήδη παρόμοια συστήματα. Επομένως το εύρος των πελατών που απευθύνεται το δορυφορικό internet του Elon Musk συρρικνώνεται περαιτέρω.

Σημειώνεται ωστόσο, πως χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία επιδοτούν τη χρήση δορυφορικού internet, ενώ η ανάπτυξη μικροδορυφόρων έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως σε πρώτη φάση οι μεγάλες εταιρείες της χώρας μας δεν απειλούνται από την άφιξη της Starlink, όμως μπορεί στο μέλλον να δημιουργηθούν οι συνθήκες προκειμένου η Starlink να κερδίσει μερίδια αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα γυρνάει σελίδα σε έναν ακόμη τομέα ψηφιακής μετάβασης.  Είναι σίγουρα θετικό το γεγονός πως η χώρα μας αποκτά πρόσβαση σε δορυφορικό internet, δημιουργείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και κάνει τα πρώτα βήματα στον κόσμο των μικροδορυφόρων. Ένας κλάδος που αναμένεται στο μέλλον να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.