7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Τέλος κινητής: Γιατί θα πληρώνουν 1,5 μήνα λιγότερο τον χρόνο οι νέοι

Τέλος κινητής: Γιατί θα πληρώνουν 1,5 μήνα λιγότερο τον χρόνο οι νέοι
Shutterstock

Φθηνότερους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας θα λαμβάνουν από πρώτη Ιανουαρίου 2022 οι καταναλωτές, λόγω της κατάργησης του ειδικού τέλους κινητής στους νέους έως 29 ετών και στη μείωσή του 10% για όλους. Όπως δηλώνει στο Liberal Markets ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) «οι νέοι έως 29 ετών θα πληρώνουν το έτος, περίπου 1,5 μήνες λιγότερο, απ'ότι προηγουμένως».

Ο ίδιος σημειώνει πως «με τη νέα ρύθμιση το ειδικό τέλος μειώνεται στο σύνολο των υπηρεσιών και το ίδιο το τέλος 10%, ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που λαμβάνει ο καταναλωτής. Είτε δηλαδή έχει καρτοσυμβόλαιο, είτε κανονικό συμβόλαιο».

Αυτό το μέτρο έρχεται να διορθώσει τη σημαντική επιβάρυνση του κόστους κινητής τηλεφωνίας που έχουν υποστεί οι καταναλωτές τα τελευταία δώδεκα χρόνια, καθώς σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατακόρυφα οι φόροι. Σήμερα το τέλος υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και είναι 12% σε χρεώσεις έως 50 ευρώ, 15% έως 100 ευρώ, 18% έως 150 ευρώ και 20% για λογαριασμού πάνω από 150 ευρώ.

Στου λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στο 39% με 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη.

Η κατάργηση του ειδικού τέλους έρχεται να μειώσει το κόστος των συνδέσεων κινητής, με μεγάλους κερδισμένους τους νέους έως 29 ετών. Το τέλος για αυτή την κατηγορία μηδενίζεται. Η μείωση του τέλους αφορά όλους, καθώς η μείωση δεν έχει να κάνει μόνο για το ίδιο το τέλος, αλλά και για τον τελικό λογαριασμό, αφού το ΦΠΑ υπολογίζεται μετά την επιβολή του τέλους.Συμπερασματικά, η μείωση των λογαριασμών κινητής είναι ακόμη μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του παρακάτω πίνακα:

Το μέτρο για την οριζόντια μείωση του τέλους θα μειώσει και τα κόστη των πρόσθετων υπηρεσιών που πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα πακέτα δεδομένων Internet, εκτός από αυτά που περιλαμβάνει το συμβόλαιο και αυτό διότι το τέλος κινητής προστίθεται και σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης 10% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.