Τελικά κέρδισαν ή έχασαν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς;

Τελικά κέρδισαν ή έχασαν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς;

H Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελεί την τελευταία παράγραφο, πριν από την αλλαγή σελίδας της τράπεζας. Ο εταιρικός μετασχηματισμός, οι επιτυχημένες τιτλοποιήσεις Phoenix, Vegaη, η αναμενόμενη τιτλοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ, η πώληση των POS, τα κέρδη από το πρόγραμμα ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων, η μετατροπή των CoCos σε μετοχές που περιήλθαν στην κυριότητα του ΤΧΣ και η ταχύτατη «εκ νέου ιδιωτικοποίηση», σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση.

Ωστόσο, τα άρθρα και οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν στο χθες, παρά στο αύριο. Έτσι, σημαντικό μέρος της συζήτησης για την Αύξηση Μετοχικού της Τράπεζας Πειραιώς, εστιάστηκε στο θέμα της πορείας των επενδύσεων στις μετοχές της τράπεζας, στις οποίες έχουν προβεί οι μικρομέτοχοι. Ορισμένοι προέβησαν σε αναλύσεις και συγκρίσεις από την πορεία της μετοχής, επί περιόδου διοίκησης Μιχάλη Σάλλα. Άλλοι είχαν ως σημείο αναφοράς την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και άλλοι εξέταζαν την πορεία της μετοχής από την εποχή της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που είχε ως στόχο να «συνεφέρει» την τράπεζα μετά το PSI. 

Έχει όμως νόημα να ανατρέξουμε τόσο πίσω; Φυσικά, και όχι. Όλα αυτά τα χρόνια μετά από τη σειρά των ανακεφαλαιοποιήσεων, η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν επιβαρυμένη όπως και όλων των υπολοίπων τραπεζών. Οπότε αξίζει να ασχοληθούμε με την τιμή της μετοχής από τη στιγμή, που η αγορά συνειδητοποίησε ότι οι εξελίξεις είχαν μπει στο μονόδρομο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Έτσι παρά το γεγονός ότι οι όροι της ΑΜΚ, δεν είχαν καθοριστεί, όλοι ανεξαιρέτως γνώριζαν ότι η ΑΜΚ θα οδηγούσε σε σημαντική συρρίκνωση της αξίας των υπαρχόντων μετοχών. Το πρόβλημα με την υψηλή ονομαστική τιμή, που δεν επέτρεπε ΑΜΚ σε χαμηλότερη τιμή ήταν γνωστό. Η επιλογή του reverse split ήταν ορατή. Και η στρατηγική της διοίκησης για τη συμμετοχή σημαντικών θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό ήταν σαφής.  Η τιμή της μετοχής  από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ήταν πάνω από το 1 ευρώ και είχε προσεγγίσει ακόμα και τα 1,3 ευρώ. Επομένως ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι είχε εγκλωβιστεί στη μετοχή.

Ακολούθησε μια συνεχόμενη πτωτική πορεία της μετοχής, που εμφάνισε μια ανοδική αναλαμπή στα 0,94 ευρώ, για να καταλήξει στις 13 Απριλίου στα 0,29 ευρώ. Επομένως, αυτό είναι το σημείο αναφοράς των παλαιών μετόχων που επιθυμούσαν πράγματι να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να διαμαρτύρονται, εάν είχαν αγοράσει σε υψηλότερες τιμές, διότι τους είχε δοθεί κάθε ευκαιρία να πωλήσουν και να αποχωρήσουν από τη μετοχή, ή να πωλήσουν και να επαναγοράσουν τις μετοχές κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν από το reverse split.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Για να βάλουμε κάτω τα νούμερα. Ας υποθέσουμε ότι ένας μικροεπενδυτής βρέθηκε με 10.000 μετοχές της Τραπέζης Πειραιώς προ reverse split, που με βάση την τιμή των 0,29 ευρώ, η αξία του χαρτοφυλακίου του ήταν 2.900 ευρώ. Μετά το reverse split βρέθηκε με 606 μετοχές.  Αυτές οι 606 μετοχές του επιτρέπουν να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 14.544 νέες μετοχές προς 1,15 ευρώ η μία.

Το κόστος της συμμετοχής στην ΑΜΚ είναι συνολικά 16.725 (14.544x1,15). Επομένως, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα έχει τις 606 παλαιές μετοχές συνολικού κόστους 2.900 και άλλες 14.544 νέες μετοχές συνολικού κόστους 16.725.

Δηλαδή, στην τελευταία γραμμή (bottom line) θα έχει συνολικά 15.150 μετοχές, με συνολικό κόστος 19.625 ευρώ. Επομένως, το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς για τον συγκεκριμένο μικροεπενδυτή είναι στα 1,295 ευρώ, αυξημένο κατά 12,6% σε σχέση με την τιμή της ΑΜΚ.

Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της «τελευταίας ημέρας πριν από το RS, θα είναι κερδισμένοι με το που θα ανέβει η μετοχή κατά +13%. Κάτι που πιθανότατα θα συμβεί σχετικά σύντομα, λόγω της υψηλής ζήτησης μετοχών, ιδιαιτέρως από το εξωτερικό.

Δυστυχώς, για τους υπόλοιπους μικροεπενδυτές των οποίων οι τιμές κτήσης των παλαιών μετοχών, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, η συμμετοχή τους στην ΑΜΚ δύσκολα θα καταφέρει να μειώσει τη μέση τιμή κτήσης των μετοχών τους.  

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.