Τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας υποστηρίζει ο J. Weidmann

Τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας υποστηρίζει ο J. Weidmann

Τον προϋπολογισμό και το υπέρογκο πλεόνασμα της Γερμανίας υπερασπίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Jens Weidmann με αφορμή την πρόσφατη κριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και διευρύνει την παγκόσμια οικονομική ανισορροπία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Jens Weidman δήλωσε ότι η Γερμανία είναι απαραίτητο να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υπερήλικο πληθυσμό της και πως είναι μάταιο για το Βερολίνο να δαπανήσει περισσότερα σε βοήθεια των γειτόνων της. 

«Η αύξηση των δημόσιων δαπανών με στόχο τη μείωση του γερμανικού πλεονάσματος θα ήταν μια μάταιη προσπάθεια», τόνισε, μιλώντας δίπλα στη Christine Lagarde, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενθαρρύνει εδώ και χρόνια τη Γερμανία να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν το μεγαλύτερο το 2017 παγκοσμίως, σύμφωνα με το οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, ενώ η Γερμανία αναμένει να εμφανίσει πλεονάσματα-ρεκόρ και φέτος και του χρόνου.

Φωτογραφία AP