Τα «μυστικά» της συμφωνίας της Aegean για τη ρουμανική Animawings

Τα «μυστικά» της συμφωνίας της Aegean για τη ρουμανική Animawings

Αν και για τους γνώστες της αεροπορικής αγοράς, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, η απόφαση της Aegean να αυξήσει τη συμμετοχή της στην ρουμανική αεροπορική εταιρεία Animawings, μέλος του Ταξιδιωτικού Ομίλου Memento  (Cristian  Tour), από 25% σε 51% και να αναλάβει σταδιακά την υποστήριξη και συν-διοίκηση της εταιρείας, προκάλεσε ήδη αρκετές συζητήσεις. Οι πιο ειδικοί, βλέπουν μέσα σε αυτήν μία προσεκτική κίνηση της Αεροπορίας Αιγαίου στο ανταγωνιστικό περιβάλλον αερομεταφορών που διαμορφώνεται στη μετά covid εποχή, η οποία αναλαμβάνεται με λελογισμένο ρίσκο και στοχεύει στη διεύρυνση του αποτυπώματός της στην αγορά των Βαλκανίων, με αντίστοιχα οφέλη για τον τουρισμό. Παρουσιάζει όμως και ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό: καταγράφει τη δυναμική της Aegean, ως εταιρείας με εδραιωμένο know how, το οποίο πλέον έχει και τη δυνατότητα να εξάγει. 

Με τη δυνατότητα αυτή, η ελληνική αεροπορική, χάρη στην τεχνογνωσία της, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής της λειτουργίας της Animawings διαμορφώνοντας νέες προοπτικές τόσο για την ίδια την ρουμανική εταιρεία, όσο και για τον διμερή τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει διαρκή άνοδο. Δεν είναι τυχαίο, ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΤΕ για την περίοδο 2014-2018, η ρουμανική τουριστική αγορά διευρύνθηκε από 2,5% το 2014 σε 4,6% το 2018, λόγω της αύξησης των αφίξεων κατά +155,7% (σχεδόν 850.000 επισκέπτες). Μάλιστα οι αριθμοί αυτοί διευρύνθηκαν κατά την φετινή περίοδο, κατά την οποία η Ελλάδα, έγινε ο Νο1 προορισμός για τους Ρουμάνους, με επίκεντρο την ασφάλεια και τις ευρύτερες υγειονομικές συνθήκες. 

Κατά τους παρατηρητές, λοιπόν, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο να έρθει η ώρα της ενίσχυσης της συμμετοχής της Aegean στην Animawings, η οποία είχε ξεκινήσει το 2020, ως προϊόν μιας επιτυχημένης πολυετούς συνεργασίας με τον tour operator «Cristian Tour». Η Aegean συνεργάζεται  ήδη περισσότερα από 12 χρόνια, με τον όμιλο αυτό που ήταν και παραμένει ένας σημαντικός και σταθερός πελάτης της ελληνικής αεροπορικής σε ναυλωμένες πτήσεις από την Ρουμανία προς την Ελλάδα.

Πλέον, με την κίνηση που ανακοινώθηκε χτες, η Aegean, αναλαμβάνοντας ένα λελογισμένο ρίσκο και με μια επένδυση που δεν ξεπερνά συνολικά τα 1,3 εκατ. ευρώ (σ.σ. εκ των οποίων τα 450.000 είχαν καταβληθεί το 2020, για την εξαγορά του 25%) προσδοκά να ενισχύσει την παρουσία της στη ρουμανική αγορά, ενισχύοντας το εισερχόμενο τουριστικό ρεύματος από τη Ρουμανία, αλλά και να διαμορφώσει μια έμμεση «βάση» στο χώρο των Βαλκανίων. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σταθερά στην αγορά της Ρουμανίας ενώ αυξάνει συνεχώς το πτητικό της  έργο στα Βαλκάνια.

Η συνεργασία αυτή, όπως και όλες οι αντίστοιχα εδραιωμένες συνεργασίες της Aegean, καταγράφουν τη συνέχεια σε μια σειρά από προσεκτικά βήματα, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της και τη διαμόρφωση της δυνατότητας να ανταποκριθεί στον υψηλό ανταγωνισμό, που ήταν ήδη υπαρκτός το φετινό καλοκαίρι και αναμένεται να ενταθεί τη σαιζόν του 2022. Βήματα, που όπως και πολλά άλλα, δείχνουν την προσήλωση της ελληνικής αεροπορικής να υλοποιήσει το αναπτυξιακό πλάνο, παρά τα καταστροφικά πλήγματα που δέχθηκε ο κλάδος των αερομεταφορών από την πανδημία, και να συνεχίσει να επενδύει σε πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν το ανταγωνιστικό της  πλεονέκτημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Airbus για την επίσπευση της παραλαβής των νέων Α320neo, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα φέρει την εταιρεία σε ευνοϊκότερη θέση απέναντι στον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα βέβαια τους τελευταίους μήνες «ξεδιπλώθηκαν» και πολλές άλλες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την πελατοκεντρική της φιλοσοφία παρέχοντας στους επιβάτες μεγάλη ευελιξία τόσο ως προς τα ταξίδια, όσο και ως προς τους ναύλους και τις παροχές. 

«Γιατί» η στόχευση στη Ρουμανία

Στα ειδικότερα της κίνησης της Aegean, και όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, από τη νέα τουριστική περίοδο, η Animawings  θα επιχειρεί αρχικά με 3 αεροσκάφη, που θα προέρχονται από τον στόλο της ελληνικής εταιρείας.  Το πρόγραμμα, που θα εξυπηρετεί κυρίως εξερχόμενο τουρισμό από την αγορά της Ρουμανίας με ναυλωμένες, αλλά και τακτικές πτήσεις, θα ανακοινωθεί έως τα μέσα Νοέμβριου και αναμένεται μεταξύ άλλων να στηρίξει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Η Aegean  θα αναλάβει την επιχειρησιακή διαχείριση, ενώ η εμπορική διαχείριση και υποστήριξη της Animawings  θα πραγματοποιείται κυρίως από τον Όμιλο Memento. Άλλωστε, η μακροχρόνια και επιτυχημένη συνεργασία της με τον Christian Tour  για περισσότερα από 12 χρόνια, ενισχύει τη βεβαιότητά ότι αυτό το εγχείρημα θα αποδώσει, ενώ τυχόν ρίσκα θα είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, για να προχωρήσει στην επένδυση αυτή, η Aegean, αναγνωρίζει τη δυναμική που παρουσιάζει η αγορά της Ρουμανίας, και επιδιώκει μέσα από την κίνηση αυτή να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Και αυτό καθώς  αποτελεί μία ανερχόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, με πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, ειδικά για τα ελληνικά νησιά αλλά και τη Β. Ελλάδα.

Ενδεικτικά σήμερα, η ελληνική αεροπορική πραγματοποιεί περίπου δέκα τακτικές πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Αθήνας και Βουκουρεστίου ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχει  προγραμματίσει την αύξηση των διαθέσεων θέσεων κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του «peak» του 2019. Και δεν είναι τυχαίο, ότι μόνο μέσω των ναυλωμένων πτήσεων που εκτελεί  για λογαριασμό του Christian Tour μετέφερε τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα σημαντικό αριθμό  εισερχόμενων επιβατών από 3 μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας προς δημοφιλείς Ελληνικούς προορισμούς όπως Ηράκλειο, Ρόδο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Μύκονο, και Σαντορίνη.