Τα λουκέτα σε ιστορικά ξενοδοχεία του κέντρου

Τα λουκέτα σε ιστορικά ξενοδοχεία του κέντρου

Ένα ακόμη πλήγμα μετράει ο ξενοδοχειακός και τουριστικός κλάδος στην πρωτεύουσα, την ώρα που το 2016 εκτιμάται ως χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Η διακοπή λειτουργίας του Athens Ledra, η οποία επισημοποιήθηκε εχθές από την διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια εταιρεία Άστυ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από λουκέτα και άλλων ιστορικών ξενοδοχείων που έγιναν την τελευταία πενταετία.

Παρά τα συνεχή ρεκόρ τουρισμού, την τελευταία πενταετία σημειώνεται το φαινόμενο να μειώνονται οι κλίνες σε σημαντικά ξενοδοχεία του κέντρου. Οι κύριοι λόγοι στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν οικονομικοί αλλά και η υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας που αφορά και την περιοχή με τα περισσότερα λουκέτα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο μετράει πάνω από πενήντα διακοπές λειτουργίας. Το Liberal με αφορμή το Athens Ledra παρουσιάζει τις σημαντικότερες από αυτές:

Athens Ledra

Το ξενοδοχείο διακόπτει την λειτουργία του μέχρι νεωτέρας, έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια από πολλά προβλήματα κυρίως οικονομικά που ήδη έχουν οδηγήσει σε δύο άκαρπες προσπάθειες πλειστηριασμού. Οι εξελίξεις στο γνωστό ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού δρομολογούνται σε μια περίοδο που βρίσκονται πλέον σε πλήρη εφαρμογή τα σχέδια ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων από το τραπεζικό σύστημα και διευκολύνονται σημαντικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Το ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη στις αρχές της δεκαετίες του ''80 και μαζί με το Hilton και το Intercontinental αποτελούσαν τα πιο εμβληματικά σύγχρονα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Για τριάντα χρόνια την διαχείριση του 314 δωματίων ξενοδοχείων είχε η αμερικανική αλυσίδα Marriott International η οποία αποχώρησε στο τέλος του 2013. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά.

Πεντελικόν

Το Πεντελικον στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς που έκλεισε πέρυσι μετά από 88 χρόνια συνεχούς λειτουργίας φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την επαναλειτουργία του καθώς οι νέοι ιδιοκτητες ομογενείς από τη Βενεζουέλα αδελφοί Δουζόγλου, φαίνεται ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τον αμερικανικό ξενοδοχειακό όμιλος Starwood.
Στοχος είναι το ξενοδοχείο να επαναλειτουργήσει, πλήρως ανακαινισμένο στα τέλη του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2017.

Το ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» πέρασε στον έλεγχο των αδελφών Δουζόγλου μέσω της Alpha Bank έναντι υποχρεώσεων ύψους 26 εκατ. ευρώ των προηγούμενων ιδιοκτητών του Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη.

H οικοδόμηση του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 1924 και εγκαινιάστηκε το 1927. Από τους πρώτους θαμώνες του Πεντελικόν ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 1984 πέρασε στα χέρια του ομογενή επιχειρηματία από την Αυστραλία Χαράλαμπο Βάρδη. Ο Βάρδης αναβάθμισε το ξενοδοχείο και το έκανε συνώνυμο με την πολυτέλεια.

Εσπέρια

Ένα ακόμη ακίνητο του κέντρου που συνδέεται με φορέα σχετιζόμενο με το Δημόσιο και έχει γράψει ιστορία στο ξενοδοχειακό δυναμικό της ελληνικής πρωτεύουσας είναι και αυτό του «Esperia» στη Σταδίου, το οποίο έκλεισε κι αυτό, λόγω κρίσης, το 2010. Το ΕΣΠΕΡΙΑ δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα καθώς η περιοχή ερημοποιήθηκε μετά από την φωτιά στα γειτονικά κτήρια, στα επεισόδια της "Marfin". Οι διαχειριστές ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες, δηλαδή το Ταμείο Νομικών, ότι οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να πληρώνουν ετήσιο τίμημα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα και με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, το Ταμείο Νομικών, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να προωθηθούν από το υπουργείο Εργασίας οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν συνολικά την αξιοποίηση των ακινήτων των Ταμείων.

2 Fashion House Hotel, Athens Imperial, Classical Acropol: O όμιλος Δασκαλαντωνάκη μέσα σε διάστημα 18 μηνών προχώρησε στην διακοπή λειτουργίας τριών μεγάλων ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθηνας (2 Fashion House και Classical Acropol στην Ομόνοια και το Athens Imperial στην πλατεία Καραϊσκάκη). Σύμφωνα με τη διοίκηση ο λόγος ήταν η υποβάθμιση του κέντρου καθώς και η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την πρωτεύουσα τα πρώτα χρόνια της ύφεσης. Ωστόσο τα πρώτα θετικά στοιχεία προκύπτουν ήδη καθώς επισήμως στην παρουσίαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην ΕΘΕ, αναφέρθηκε επίσημα ότι «έκλεισε» η συμφωνία διαχείρισης του ξενοδοχείου Athens Imperial στην Πλατεία Καραϊσκάκη, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από την αρχή του 2017.

Ο όμιλος Στασινόπουλου κατέβαλε πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την επαναμίσθωση της μονάδας, εγχείρημα, το οποίο ακριβώς λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, κάθε άλλο παρά εύκολο αποδείχθηκε. Ωστόσο,η συμφωνία έκλεισε και η επαναλειτουργία της μονάδας σε συνδυασμό και με άλλα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται να ανοίξουν, αναβαθμισμένα στην Ομόνοια, δημιουργούν προσδοκίες και για τη βελτίωση των γενικότερων συνθηκών στην περιοχή.

La Mirage: Μπορεί να μην είναι θύμα της κρίσης - έκλεισε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2008 - έρχεται όμως επανειλημμένα στην επικαιρότητα καθώς έχουν ακουστεί διάφορα σχέδια για την αξιοποίηση του. Το 2012 προσδιορίζονταν για φοιτητική εστία από το Υπουργείο Παιδείας ενώ πρόσφατα πληροφορίες ήθελαν να γίνεται ξενώνας για πρόσφυγες.

Αντιόπη Σχοινά