Τα κίνητρα για να μπουν σε σπίτια και μικρομεσαίους οι πράσινες επενδύσεις

Τα κίνητρα για να μπουν σε σπίτια και μικρομεσαίους οι πράσινες επενδύσεις

Ιδιοκτήτης αρτοποιείου στην επαρχία παρέλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό με τη ρήτρα προσαρμογής σε πλήρη εφαρμογή. Είναι τέτοιες οι ανάγκες της επιχείρησης που η κατανάλωση ξεπερνά τις 5000 κιλοβατώρες. Τι έδειξε ο λογαριασμός; Επιβάρυνση άνω των 500 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Τέτοια ποσά θα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλους τους λογαριασμούς των επόμενων μηνών.

Τις μεγάλες επιβαρύνσεις δεν θα αποφύγουν ούτε τα νοικοκυριά. Όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανση θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η κατάσταση έχει αποκρυσταλλωθεί: +45% το πετρέλαιο θέρμανσης, +100% το φυσικό αέριο.

Η λύση; Η επένδυση. Λύση μόνιμη η οποία εξασφαλίζει και ταχεία απόσβεση του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ειδικά αν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια μας συντροφεύουν για καιρό.

Στην κυβέρνηση έχουν ήδη εντοπίσει την ανάγκη μόνιμων λύσεων καθώς η επιδοματική πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν χωρίς δημοσιονομικές συνέπειες. Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται ολοένα και περισσότερα «εργαλεία» προς αυτή την κατεύθυνση.

Άμεσα αναμένεται η εκκίνηση του νέου γύρου του προγράμματος «Εξοικονομώ» με το βάρος αυτή τη φορά να πέφτει στα νοικοκυριά με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Η αλλαγή στον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού, εξασφαλίζει επίσης ότι θα επιδοτηθεί αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη και όχι ο πιο «γρήγορος».

Επειδή το «εξοικονομώ» έχει «κόφτη» όσον αφορά στον αριθμό των νοικοκυριών που μπορούν να ενταχθούν, μπαίνει στο παιχνίδι και η φορολογική νομοθεσία. Με διάταξη που θα ενσωματωθεί στον βασικό φορολογικό νόμο, θα θεσπιστεί το μέτρο των υπεραποσβέσεων και για τις πράσινες επενδύσεις που διασφαλίζουν μείωση κατανάλωσης ενέργειας ή παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (π.χ φωτοβολταϊκό).

Με τον συντελεστή απόσβεσης στο 200%, το κόστος της επένδυσης περιορίζεται έμμεσα αλλά σημαντικά, καθώς ο επενδυτής δαπανά για την επένδυση αλλά γλιτώνει από φόρους. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της απόσβεσης.

Το τοπίο θα συμπληρωθεί σύντομα με την παροχή κινήτρων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σπίτια ή και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η σχετική τροπολογία πέρασε ήδη από τη Βουλή και τώρα μένει να εξειδικευτεί το πλαίσιο με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Η ιδέα είναι ο υψηλός λογαριασμός του ρεύματος να αντιμετωπιστεί όχι μόνο μέσα από τη μείωση της κατανάλωσης (κάτι που διασφαλίζεται με την ενεργειακή θωράκιση του ακινήτου) αλλά και με την παραγωγή δωρεάν ενέργειας από τον ήλιο για κάλυψη ίδιων αναγκών.