Τα ισχυρά αντισώματα της αγοράς ακινήτων φέρνουν έκρηξη ζήτησης

Τα ισχυρά αντισώματα της αγοράς ακινήτων φέρνουν έκρηξη ζήτησης

Πλήρως αυτονομημένη είναι η αγορά ακινήτων από την υπόλοιπη οικονομία και κυρίως από τις αναταράξεις που προκαλεί η πανδημία και οι μεταλλάξεις. Μάλιστα, η πορεία της αγοράς ακινήτων έχει ανατρέψει σχεδόν όλες τις προβλέψεις που διατύπωναν τον Χειμώνα του 2020 όσοι δήλωναν «γκουρού» του real estate.

Τι υποστήριζαν; Ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται αντιμέτωπη με ελεύθερη πτώση και ο ιός θα τη διαλύσει. Ευτυχώς, καμία από τις αρνητικές αυτές προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκε, με την αγορά ακινήτων να καλπάζει σήμερα. Αυτό μπορούν να το διαπιστώσουν όχι μόνο όσοι αναζητούν σπίτι να αγοράσουν, αλλά και όσοι ψάχνουν να ενοικιάσουν, με τα ζητούμενα μισθώματα να έχουν εκτοξευθεί.

Πάντως, σε πρόσφατη ανάλυσή της η τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι η πορεία της  αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2020 αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο οικονομικό αναλυτή. Κι αυτό επειδή σε μια χρονιά ύφεσης, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8%, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,3% και οι τιμές γραφείων και καταστημάτων ενισχύθηκαν κατά 1,2%.

Οι ανοδικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές, τροφοδοτούνται από το γεγονός ότι οι τιμές είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως. Εάν σε αυτό προστεθούν τα κίνητρα που δημιουργούνται λόγω μέτρων, όπως η Χρυσή Βίζα και η επιβολή οριζόντιου φορολογικού συντελεστή, με προϋπόθεση την υλοποίηση επενδύσεων συγκεκριμένου ύψους, γίνεται αντιληπτό το success story της αγοράς ακινήτων.

Εκτός από τα παραπάνω, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι τιμές, όπως έχει αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς έχουν ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης, εάν λάβουμε υπόψη ότι  την προηγούμενη δεκαετία είχαν υποχωρήσει σωρευτικά περισσότερο από 44%. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ακινήτων (οικιστικά και επαγγελματικά) δύνανται να συνεχίσουν να αυξάνονται βραχυπρόθεσμα κατά 6%. Μακροπρόθεσμα οι εκτιμήσεις τοποθετούν το ρυθμό αύξησης τόσο στα οικιστικά όσο και στα επαγγελματικά ακίνητα περί του 3%, παράλληλα με τον ρυθμό ονομαστικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εξάλλου, έχει αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεση για τη νομισματική πολιτική, το πρώτο πεντάμηνο του 2021 –και ιδιαίτερα οι δύο τελευταίοι μήνες– σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων, κατά την οποία ξεκινά ο απολογισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά και η αξιολόγηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί. Παρά την επιφυλακτικότητα και τη στάση αναμονής της αγοράς από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι σταθερά θετικές προσδοκίες για την προοπτική αναχαίτισης της πανδημίας, ανάκαμψης του τουρισμού και αποκατάστασης της εξωτερικής επενδυτικής ζήτησης συνετέλεσαν στην ανθεκτικότητα των τιμών τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων. Μάλιστα, παρά τα αυξημένα εμπόδια που ανέκυψαν στην ολοκλήρωση πράξεων και επενδύσεων εξαιτίας της υπολειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών του κράτους, το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον και σημαντικού ύψους πράξεις από ιδιώτες, επιχειρήσεις και επενδυτές.

Τα μηνύματα της αγοράς

Οι διαπιστώσεις των αναλυτών συγκλίνουν με τα μηνύματα που προέρχονται από την αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Τα διαμερίσματα στο Ελληνικό συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση, σημαντικός αριθμός έχει πωληθεί, ήδη, από τα σχέδια, ενώ η Lamda Development πρόκειται να δημιουργήσει επιπλέον 1.000 κατοικίες την πρώτη πενταετία. Στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης, πωλήθηκαν έναντι 112,5 εκατ. ευρώ τρία από τα συνολικά 13 οικόπεδα, όπου θα αναπτυχθούν ισάριθμες πολυτελείς κατοικίες, σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλωθεί για τα πολυτελή ακίνητα στα Αστέρια Γλυφάδας, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξάνονται όχι μόνο στα Νότια Προάστια, αλλά σε όλη την Αττική.

Επίσης, τα έργα αλλαγής χρήσης κτιρίων γραφείων σε κατοικία, πολλαπλασιάζονται, γεγονός που φανερώνει ότι οι επενδυτές διακρίνουν βελτιωμένες προοπτικές που σχετίζονται και με την προσέλκυση ξένων ή Ελλήνων του εξωτερικού στην χώρα.

Η πρόσφατη είσοδος στην ελληνική αγορά του Aretha Greece Vision Fund (AGVF), το οποίο ανήκει στη βρετανική επενδυτική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Aretha Capital Partners, όπως και η δημιουργία γραφείου στη χώρα μας από την Knight & Frank φανερώνει τις προοπτικές.