ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Στροφή επενδυτικού χαρτοφυλακίου και αύξηση μεγεθών για την Ευρωπαϊκή Πίστη

Στροφή επενδυτικού χαρτοφυλακίου και αύξηση μεγεθών για την Ευρωπαϊκή Πίστη

Ισχυρά μεγέθη και διεύρυνση μεριδίου αγοράς περιμένει και για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της  εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη,  έπειτα από τις επιδόσεις ρεκόρ που σημείωσε το 2020, με την αυξητική τάση να καταγράφεται ήδη από το πρώτο τρίμηνο. 

Η εταιρεία επιδιώκει παράλληλα αύξηση των επενδυτικών εσόδων μέσω της σχεδίασης πλάνου που περιλαμβάνει στροφή του επενδυτικού χαρτοφυλακίου από τα κρατικά σε εταιρικά ομόλογα αλλά και επενδύσεις σε ακίνητα μισθωμένα με ευνοϊκούς όρους καθώς και περαιτέρω επέκταση στις ΑΠΕ που δραστηριοποιείται ήδη.  

Ειδικότερα, στόχευση της διοίκησης είναι τα επενδυτικά έσοδα από 5,7 εκατ. ευρώ το 2020 στη φετινή χρήση να ανέλθουν στα 7 εκατ. ευρώ, στόχος ο οποίος είναι φιλόδοξος ωστόσο η στροφή σε νέες επενδύσεις αλλά και το μεγαλύτερο ύψος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά 25 έως 40 εκατ. ευρώ από έτος σε έτος είναι ικανές συνθήκες σύμφωνα με την διοίκηση για να επιτευχθεί. Σημειώνεται ότι το ύψος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στο τέλος του 2020 είχε διαμορφωθεί στα 412 εκατ. ευρώ. 

Επιπρόσθετα, στους στόχους της διοίκησης περιλαμβάνεται και η μείωση του λειτουργικού κόστους κάτω από το 14% των ασφαλίστρων

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρήσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι αυτά είναι τα καλύτερα από ιδρύσεως της εταιρείας, επετεύχθησαν σε μια χρονιά πανδημίας και αποτελούν πρόκριμα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.  

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία αναμένει αύξηση παραγωγής κατά 7,1%. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο υπάρχει αυξητική τάση αν και μόλις στο επίπεδο του 0,5% ωστόσο ισχυρή  βελτίωση αναμένεται κυρίως κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς,  όπου εκτιμάται ότι  θα εξομαλυνθούν τα περιοριστικά μέτρα και συνεπακόλουθα θα υπάρξει τόνωση της αγοράς και της οικονομίας  

Εξάλλου η υψηλή περυσινή κερδοφορία του κλάδου αυτοκινήτου αναμένεται να διατηρηθεί φέτος γύρω στα ίδια επίπεδα, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του δείκτη ζημιών μετά την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και διεύρυνση της παραγωγής.  

Αναφερόμενη κατόπιν σχετικών ερωτήσεων στα τιμολόγια των κλάδων αυτοκινήτου και υγείας η διοίκηση επεσήμανε ότι στον πρώτο είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι θα έπρεπε, και όταν αρθούν τα μέτρα, θα υπάρξει αναπροσαρμογή, ενώ για τα συμβόλαια υγείας της Ευρωπαϊκής Πίστης σημειώθηκε ότι είναι ανταγωνιστικά και πολύ φτηνά. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται αύξηση των τιμών, εκτός αν η κυβέρνηση άρει φορολογικές επιβαρύνσεις όπως το ΦΠΑ 24% και τον φόρο ασφαλίστρων

Επίσης, στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση η διοίκηση της εταιρείας, θα προτείνει την διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,24 ευρώ το 2019 και αναμένεται να προχωρήσει σε ακύρωση 910.000 μετοχών εκ των 963.770 ίδιων μετοχών που κατέχει, ενώ όπως σημειώθηκε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αναβάλλεται επί του παρόντος, λόγω και των προτροπών σε τέτοιου είδους ζητήματα από τον Ευρωπαίο Επόπτη. 

Οι οικονομικές επιδόσεις 

Η Ευρωπαϊκή Πίστη, σε οικονομικό επίπεδο το 2020 πέτυχε αύξηση παραγωγής κατά 5,1% (με την αγορά στο -3,7%) από τα 207,8 στα 220, 2 εκατ. ευρώ, άνοδο των και καθαρών κερδών από τα 17,5 στα 18,52 εκατ. ευρώ, διεύρυνση μεριδίου αγοράς από το 5,2% στο 5,7% με τις γενικές ασφαλίσεις να αυξάνονται κατά 7,2% και τον κλάδο ζωής να ενισχύεται κατά 4%, καθώς και προ φόρων αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων 17,5%, με τα ίδια κεφάλαια να υπερβαίνουν τα 153 εκατ. ευρώ.